Missing image

Aurelientiu Popescu : Tina R si-a mutat productia in China

Prezent la deschiderea celei de-a 41-a editie a Targului national de Imbracaminte si Incaltaminte de la Mamaia, presedintele FEPAIUS , Aurelientiu Popescu a aratat starea tot mai precara in care se zbate industria usoara romaneasca. Conform ultimelor statistici, producatorii romani suporta tot mai greu expansiunea economica chineza. Acestia au pierdut 30% din forta de munca calificata si perspectivele de a gasi inlocuitori este tot mai indepartata. Din acest punct de vedere, la ultimul targ de joburi, desi firmele din industria de profil a prezentat aproape 8000 de oferte de angajare, nu s-au acoperit nici 10% din ele.

Nici aducerea de forta de munca din alte tari nu este viabila, deoarece costurile sunt prea mari pentru a fi suportate de producatori si, ca atare, nerentabile. Conform datelor statistice, in Romania castigul mediu net este de cca 200 euro/luna (8 ore/zi – 5 zile/saptamana), in timp ce in Marea Britanie un lucrator emigrant castiga cca 1000 euro/luna (7,5 ore/zi – 4,5 zile/saptamana). Nici solutia asiatica nu este rentabila, chiar daca in acea zona castigul este de cca 72 euro/luna (10-12 ore/zi – 6 zile/saptamana), deoarece intervin costuri mari de cazare si transport.

Conform declaratiilor presedintelui FEPAIUS tot mai multi producatori romani au ales calea exilului in China, unde costurile de productie le permit sa reziste pe piata. „Va arat aceasta camasa de pe mine care este produsa in China de un producator roman si este de foarte buna calitate. Iar pretul, prin comparatie cu un renumit brand romanesc, care sta in Romania, este mult mai mic. Ce sa va mai spun, caci Tina R si-a luat designerii si acum produce in China, lucruri de foarte buna calitate, la preturi competitive” si-a incheiat cu amaraciune dizertatia Popescu.