Guvernarea frigului

Guvernarea frigului

daniel o bejanDaniel O. BEJAN

Niciun guvern nu are cum schimba succesiunea anotimpurilor, nici nu poate schimba ordinea lucrurilor, atât de grozav enunţată de un mare gânditor: iarna nu-i ca vara. Totul e clar, nimeni nu pretinde guvernului să facă din ianuarie lună de plajă, că doar n-o să mutăm Dolhasca în emisfera sudică. Dar există nişte aşteptări rezonabile pe care un guvern serios ar trebui să le satisfacă.

Cu două zile înainte de venirea vâjului, deja se plictisise televizorul să tot dea ştiri despre colosalul “comandament de iarnă” constituit de onor Guvernul României, avându-l în frunte pe marele strateg, conducător şi înţelept Gabriel Oprea. Activitatea “comandamentului” a fost absolut ireproşabilă timp de două zile, adică fix zilele dinainte ca iarna să devină iarnă. Comunicate, poze de grup, moacă serioasă în faţa presei şi aşa mai departe. După cele două zile s-a întâmplat un lucru incredibil: s-a făcut iarnă! Şi totul a luat-o razna.

Nu sunt nerezonabil. Nu am pretenţia ca executivul să ridice temperatura din aer nici măcar cu un grad celsius, nici nu mă aştept să prefacă zăpada în vată de zahăr, dar în niciun caz nu e de admis că din momentul în care începe să ninga România trebuie închisă, străzile sunt patinoare sau loc de săniuş. Să ne înţelegem! E iarnă! Nici măcar iarnă grea! E iarnă şi atât! Asta nu înseamnă că închidem ţara şi intrăm în hibernare ca ursul.

Materialul întreg pe blogul lui Daniel O. Bejan (Moshe Mordechai)

Foto: Revistaflacara.ro