Vacanță de toamnă în Maroc: CASABLANCA, RABAT, MEKNES, OUARZAZATE, MARRAKECH

O invitație într-o țară mică, ce ar putea fi declarată monument, deoarece atrage mii de turiști prin arhitectura sa deosebită, prin bazarele pline de agitație, dar mai ales prin magnificul peisaj unde munții, pădurile, cascadele, deșertul și plajele minunate dau o notă romantică bogăției nord-africane plină de exotism și mister. Veți fi învăluiți de un amestec fantastic de oameni, mirosuri, culori și sunete în vechile sau actualele capitale ale Marocului: Casablanca, Marrakesh, Fez sau Rabat. Marocul oferă o imagine sugestivă, foarte bine conservată, a civilizației arabe din nordul Africii, în toată splendoarea ei, încadrată fericit în spațiul mediteranean în care s-a născut și a înflorit, punându-și apoi amprenta inconfundabilă, timp de aproape șapte secole și asupra civilizațiilor din zona de sud-vest a Europei.

Itinerariu

ZIUA 1 / 15.10.2016: BUCURESTI – ISTANBUL – CASABLANCA
Intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 04:15 (in fata ghiseului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu zborul companiei Turkish Airlines, TK 1042 (05:55 / 07:15), de unde se pleaca spre Casablanca, cu zborul TK 617 (10:55 / 14:00). Sosire in Casablanca, intalnire cu ghidul local care ne va insoti intr-un tur panoramic al capitalei economice a Marocului, oras care se bucura de o binecuvantata asezare intr-un minunat golf al Oceanului Atlantic si unde, in cochetele cafenele, parca se mai simte inca parfumul inefabil a lui Ingrid Bergman, invaluit de fumul tigarilor lui Humphrey Bogart. In timpul turului vom avea prilejul de a admira Piata Mohamed al V-lea, inima orasului, flancata de o splendida arhitectura coloniala franceza, Primaria, Catedrala Sacre Coeur, o lucrare fascinanta a arhitecturii in stil neo-gotic, cu influente Art Deco si marocane, construita in anul 1930 cand Marocul era inca sub conducerea Frantei, Parcul Ligii Arabe, Noua Medina, Moscheea Hassan al II-lea, a treia ca marime din lume, cu turnul sau de 210 m inaltime, dupa care ne vom putea plimba pe bulevardul de pe faleza, numit ca in toate tarile mediteraneene, La Corniche. Cina si cazare la Hotel Best Western Toubkal 4* (sau similar).

ZIUA 2 / 16.10.2016: CASABLANCA – RABAT
Mic dejun. Plecare spre Rabat, capitala politica a Marocului si resedinta regala situata pe malul Oceanului Atlantic, la gura de varsare a raului Bou Regreg. Vom patrunde in Rabat prin intrarea strajuita de cele cinci porti decorate cu arcuri gigantice, ghirlande si arabescuri florale si vom porni in turul panoramic de oras care include fortareata Mechouar, care adaposteste Palatul Regal, Turnul Hassan, unul dintre simbolurile orasului, construit in perioada regelui Almohadic in sec. al XII-lea, Kasbahul Oudaya si Mausoleul, o minunata lucrare din marmura alba, unde se afla mormintele regilor Mohamed al V-lea si Hassan al II-lea. Cina si cazare la Hotel Helnan Chellah 4* (sau similar).

ZIUA 3 / 17.10.2016: RABAT – VOLUBILIS – MEKNES – FES
Mic dejun. Plecare spre Fes, cu o oprire pentru a vizita situl arheologic Volubilis, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1997, unde vom admira cele mai bine conservate ruine romane din nordul Africii si unele dintre cele mai bine conservate Mozaicuri Romane. In continuare plecam spre Meknes, o alta capitala imperiala a Maghrebului, unde vom resimti din plin maretia cu care s-au inconjurat suveranii dinastiei Alauita, care a cunoscut perioada de glorie in timpul Sultanului Mulay Ismail, contemporan cu Ludovic al XIV-lea al Frantei, sultan care a dorit sa transforme orasul intr-un regat, ordonand constructia numeroaselor palate, moschei, lacuri, gradini etc., insa din pacate, nici dupa 50 de ani, constructiile nu erau terminate si nici nu au mai fost vreodata. In Meknes vom vizita depozitele de grane ale Sultanului Moulay Ismail, vom admira zidurile de aparare Hari Souani, El Hedim, Poarta Bab Mansour, mormantul Sultanului Moulay Ismail si vechea Medina. Seara, sosire in Fes, capitala intelectuala si centrul religios al Marocului, perla lumii arabe, considerat a fi cel mai vechi si cel mai conservatorist oras al lumii islamice, aici aflandu-se cele mai vechi universitati din lume, precum universitatea Al-Karaouine, fondata in anul 859, cea mai veche universitate araba din lume si cea mai importanta institutie de invatamant superior islamic, fapt pentru care a devenit orasul filozofilor, al teologilor si centrul artelor andaluziene. Cina si cazare la Hotel Zalagh Parc Palace 5* (sau similar).

ZIUA 4 / 18.10.2016: FES
Mic dejun. Zi dedicata explorarii orasului Fes, prilej cu care vom intra in atmosfera plina de culoare si mister pe care o degaja stradutele inguste si intortochiate din labirintul Medinei Vechi. Orasul este impartit in trei parti: orasul nou, construit in anul 1912 pe vremea cand Marocul era colonie franceza, orasul medieval, construit pe vremea imperiului Meridines in sec. al XIII-lea si orasul vechi, pe atunci Fez el Bali, construit pe vremea imperiului Idriss, oras care a fost descoperit in anul 809. Vom descoperi in continuare Medresa Attarine, locatia unei frumoase scoli islamice, care dateaza din sec. al XIV-lea, Medresa Bou Inania, exemplificare a artei arhitecturale islamice, atelierele mestesugarilor, artistilor si tabacarilor, Scoala Coranica, Moscheea Qaraouiyine, una dintre cele mai vechi universitati islamice, Mausoleul Mulai Idriss, Souk Nejjarine, renumita piata unde se poate vedea si fantana cu acelasi nume si cartierul evreiesc Mellah. Cina si cazare.

ZIUA 5 / 19.10.2016: FES – IFRANE – MIDELT – ERFOUD
Mic dejun. Itinerarul de astazi trece prin paduri dense de pini si cedrii, ferme terasate si sate de berberi Arzou, cunoscuti pentru obiectele manuale artizanale si ca experti in tesutul covoarelor. Vom opri in localitatea linistita Midelt, aflata la poalele Muntilor Atlas, pe parcurs trecand si prin Ifrane, o statiune incantatoare de schi din regiunea Muntilor Atlas Mijlocii care s-a dezvoltat in timpul administratiei franceze, avand astfel un stil inconfundabil european, asemanator unui sat alpin. Seara sosire in Erfoud, un mic orasel din estul Marocului, destinatie populara mai ales pentru peisajele pe care le ofera Desertul Sahara. Cina si cazare la Hotel Belere 4* (sau similar).

ZIUA 6 / 20.10.2016: ERFOUD – TINGHIR – TODRA – OUARZAZATE
Mic dejun. Plecare spre Ouarzazate trecand prin Boumalne si Tinghir. Vom ajunge la faimosul Canion Todra, strajuit de roci monolit cu o inaltime de aprox. 300 m, unde vom face o oprire pentru a admira si a fotografia peisajul mirific. Vom ajunge apoi la Ouarzazate, situat pe un platou desertic la o altitudine de 1.600 m, dincolo de care se intinde la nesfarsit Desertul Sahara. Ridicat in anul 1928, Ouarzazate este renumit pentru trandafirii sai si reprezinta astazi punctul de plecare spre oaze si spre satele fortificate din sudul Marocului. Orasul a fost ridicat de berberi, care au construit proeminentele “kasbahs”, asezari fortificate terasate, un fel de medine, care ofera o priveliste de neuitat. Cina si cazare la Hotel Club Hanane 4* (sau similar).

ZIUA 7 / 21.10.2016: OUARZAZATE – AIT BEN HADDOU – MARRAKECH
Mic dejun. Plecare spre Ait Benhaddou, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, acesta fiind una dintre cele mai importante asezari fortificate de-a lungul vechiului drum de caravane dintre Sahara si Marrakech, pe care erau transportati in trecut, sclavii, aurul, fildesul si sarea. Vom vizita in continuare “Atlas Studios”, unde au fost filmate numeroase filme celebre, precum, Lawrence – Printul Arabiei, Iisus din Nazareth, Razboiul Stelelor, Gladiatorul, Mumia etc. Vom traversa pitorescul pas Tizi n’Tichka, aflat la o altitudine de 2.260 m, de unde vom putea admira numeroasele asezari berbere, cu casele lor tipice de pamant care adapostesc familii numeroase si care sunt raspandite prin vaile adanci ale muntilor. Dupa-amiaza sosire in Marrakech, al doilea oras imperial ca vechime, supranumit “Perla Sudului”. Istoria spune ca in anul 1062, nomadul Almoravides, calugarul-soldat, a trecut muntii si descoperind acest tinut de vis, nu l-a mai putut parasi. Putin mai tarziu, Marrakech devenea capitala unui mare imperiu, recunoscut din Andaluzia pana in Sudan. Cuvantul Marrakech provine din limba berberilor si inseamna “Asezarea lui Dumnezeu”. Cina si cazare la Hotel Atlas Médina & Spa 5* (sau similar).

ZIUA 8 / 22.10.2016: MARRAKECH
Mic dejun. Zi dedicata explorarii “orasului rosu”, numit astfel datorita culorii solului, prilej cu care vom admira Moscheea Koutoubia, o capodopera a artei maure construita in anul 1158 de catre Sultanul Abdelmoumen Al Mouahidi, cunoscuta si ca Moscheea Librarilor, datorita numeroaselor magazine care o inconjurau si in care se vindeau manuscrise, Gradinile Menara, construite in sec. al XII-lea de catre califul berber Abd al-Almohad Mu’min, mare parte a gradinii fiind ocupata de livezi de maslini, chiparosi si alti pomi fructiferi, Mormintele Sultanilor Saadieni, o gradina-cimitir in care se odihnesc peste 150 de printi si membrii ai familiei regale, Palatul Bahia, care a servit drept palat rezidential al vizirului Marrakech-ului, Bab Agnau, cea mai veche poarta care face parte din zidul care inconjoara orasul, bazarul orasului si celebra piata Jamaa-El Fna, cea mai pitoreasca atractie a orasului, unde spectacolul oferit de oamenii si obiceiurile locului este unic. Dejun in timpul vizitelor. Seara, optional cina cu spectacol traditional marocan la restauranul “Chez Ali”. Cazare.

ZIUA 9 / 23.10.2016: MARRAKECH – CASABLANCA – ISTANBUL – BUCURESTI
Mic dejun. Transfer la aeroportul din Casablanca pentru zborul spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, TK 618 (15:30 / 22:05), de unde plecam spre Bucuresti cu zborul TK 1041 (00:05 / 01:25).

ZIUA 10 / 24.10.2016: BUCURESTI
Sosire la Bucuresti la ora 01:25.

Pentru detalii consultați oferta ICAR TOURS.