Armenia inspiră Europa – cronica unui proiect pentru tineri finanțat Erasmus+

Între 12 și 21 iunie, 41 tineri din 8 țări europene s-au întâlnit în Armenia, în micuța localitate Dilijan, pentru a participa la proiectul “Rural, dar crucial” – un proiect de tip “schimb de tineri” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, mobilități ale tinerilor. Proiectul a fost implementat de Asociația pentru promovarea educației creative-ecologice si abilităților inovative din Constanța, sub supervizarea Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din România.

De ce Armenia, de ce Dilijan? În programul Erasmus+, accentul se pune pe desfășurarea proiectelor cu caracter educațional în parteneriat între cel puțin două organizații din țări ale Uniunii Europene sau din afara ei, denumite țări partenere. Armenia este considerată țară parteneră, iar asociația Unigrowth Development Center din Erevan a prezentat această idee de proiect încă din 2016. Unul din argumentele finanțării ei a fost faptul că deși o țară mică, cu numeroase probleme sociale, îndeosebi în zona rurală, Armenia a reușit să construiască exemple de bună practică, nu multe, dar relevante pentru a servi ca inspirație tinerilor aflați la început de drum, care își caută încă direcția în viață: antreprenoriat social, economie socială, dezvoltare comunitară.

Tumo Development Center este un exemplu în acest sens. Banca Centrală a Armeniei, instituție similară Băncii Naționale a României, a considerat că Dilijan este locația perfectă pentru a-și schimba sediul din capitala Armeniei. În clădirea pregătită pentru acest scop, funcționează în prezent un spațiu modern, dotat cu tehnică de ultima generație din domeniul IT, în care copiii și adolescenții din oraș sunt încurajați să participe săptămânal la ateliere de: editare video, muzică electronică, regie și scenariu de film, jurnalism – toate efectuate cu ajutorul computerului. Impactul pentru formarea tinerilor este major: abilitățile și compețentele dobândite le servesc pentru accesul la universități de prestigiu. Însă mesajul care străbate toate materialele produse de ei este că nu trebuie să uităm de unde am pornit, să ne îndepărtăm de natură, ci dimpotrivă: să contribuim cu toate instrumentele modern pe care le dobândim pentru a păstra ceea ce este tradițional și pentru a proteja ceea ce mai există natural. Acest mesaj a fost unul din revelațiile proiectului, în sensul că tinerii din Slovacia, Spania și chiar România, prin globalizare înțelegeau înlocuirea valorilor specifice naționale cu cele moderne. Colaborarea în acest sens cu tinerii din Ucraina, Belarus, Armenia și Georgia a fost benefică.

Programul Erasmus+ este axat pe educație prin schimburi interculturale și învățare non formală – pe tot parcursul vieții, ceea ce completează în mod fericit oportunitățile pe care tinerii, în special cei cu oportunități reduse, le au după încheierea unui stagiu de educație formală și le deschide mintea spre a-și construi un drum mai bun în viață.  1. Armenia inspira Europa – rezultate ale schimbului de tineri Rural, dar crucial – Creativ Plus

    […] Armenia inspiră Europa – cronica unui proiect pentru tineri finanțat Erasmus+ […]