Cu studenții de la Științe Politice în Parlament

S-a întâmplat foarte rar, după știința mea cel puțin, ca beneficiarii votului public ajunși pe scaune de parlamentari să caute calea dialogului, cunoașterii (recunoașterii?) și transparenței înspre societatea activă politic, mă refer aici la presă și cei interesați de drumurile europene ale legislației și administrației românești, ca să nu mai spun că n-am avut deloc impresia că parlamentarii noștri ar avea o minimă dorință de a contribui la o altfel de imagine a Parlamentului României, instituție fundamentală a ideii de democrație, aflat sub asaltul a nenumărate valuri de noroi, mai mult sau mai puțin meritate. În acest context, invitația deputatului George Vișan și a grupului parlamentar PSD Constanța de a însoți un grup de studenți de la Științe Politice și Relații Internaționale la întâlnirea cu Parlamentul și parlamentarii a picat bine. Plus că, îmbarcați în trei microbuze, aveam timp berechet să mai arunc o provocare la dezbatere, să mai povestesc o snoavă din experiența de scriitoraș la gazetă și la blog, să mai studiez părerile celor ce ar putea, mai devreme sau mai târziu, să ocupe funcții în partide sau, de ce nu?, să devină ideologii acestora. Vă închipuiți că am aruncat provocarea cu „De ce îi urâm noi pe ruși?” și-a ieșit o discuție interesantă, despre chestiuni istorice punctuale, împletite cu identificarea frustrărilor publice exprimate, normal, emoțional și dă-i și combate și analizează! Iar discuția despre cum să comunice partidele cu poporul… eheheee, aia a fost delicioasă!

Ca să lămurim aspectul tehnic al deplasării la București, aceasta s-a întâmplat la invitația grupului parlamentar PSD Constanța (ați aflat deja), studenții – însoțiți de doi dascăli universitari, Mărioara Cojoc și Răzvan Victor Pantelimon –  întâlnindu-se cu deputații George Vișan, Radu Babuș și Ileana Dumitrache, precum și cu senatorii Tit Liviu Brăiloiu și Ștefan Mihu, care i-au însoțit pe parcursul vizitei, le-au fost ghizi prin imensa clădire a Parlamentului  și le-au răspuns la întrebări. Tinerii au vizitat, pe rând, Biroul Grupului Parlamentar PSD, unde s-au bucurat de o întâlnire neașteptată cu fostul ministru al Educației, senatorul Ecaterina Andronescu, alături de care au schimbat impresii și, normal, s-au fotografiat la nesfârșit, sala Biroului Permanent al Senatului, mai multe săli de desfășurare a lucrărilor comisiilor parlamentare și cele preferate de partide pentru organizarea congreselor naționale, ajungând pe binecunoscuta terasă cu priveliște directă spre Piața Constituției și fostul bulevard al Victoriei Socialismului. Cine a avut ochiul ager a observat și fotografiat și încercarea isteață de a îndulci imaginea parlamentarului printr-o expoziție de portrete ușor caricaturizate, unde, cu ușurință, i-am identificat repejor pe senatorii Ștefan Mihu și Tit-Liviu Brăiloiu.

Grupul de studenți a ronțăit un prânz multașteptat, la o masă lungăăăă, ca de nuntă oltenească, la unul din saloanele Bufetului Parlamentului și nu, nu era ciorba un leu și nici șnițelul doi cincizeci, iar amandina uriașă de la final nici că-mi pasă cât a costat, putea să fie douăzeci de lei, c-aș mai fi mâncat două. Cu acest prilej s-a mai demontat un mit legat de prețurile ciorbelor, fripturilor și dulciurilor parlamentare, pe care un comunicator de fapte și idei politice la firul ierbii este musai să-l cunoască, zic eu.

Apoi, a fost rândul celor două momente importante ale zilei: participarea ca observatori la dezbaterile în plen din Camera Deputaților și Senat, unde studenții au putut vedea la cald cum se desfășoară ședințele în cele două camere ale Parlamentului, cum relaționează prezidiile cu parlamentarii din sală, cum se încing spirite, cum se aduc argumente și contrargumente de către decidenții politic și, în final, cum se desfășoară votul electronic pe o reglementare legislativă.

A fost o zi lungă al naibii de scurtă, interesantă din multe puncte de vedere și după cum i s-a părut ochiului, incitantă pentru grupul de tineri studenți, care ar putea, într-o zi, să apară chiar ei pe buletinele de vot, drept candidați propuși de partide.