Dacă vreți să nu mai răsune Constanța de manele, atunci…

Atunci ar fi recomandabil să ne aplecăm atenția asupra reținerii  pe meleagurile noastre a tinerilor educați, prin mjloace specifice de convingere, adică slujbe cu salarii acceptabile, case de locuit de serviciu sau cumpărate cu creditare subvenționată.

Nu zic, e bine cu Henri Coandă, cu protecție socială, dar aia nu aduce progresul, ci maneaua veselă. Ori, dacă vrei să răsune tot mai puțin spre deloc maneaua veselă și pe „ajutați” ar fi bine să-i trimiți la școală. Pe unii cu forța, dacă e nevoie și, după ce am văzut eu, este.

Să nu-mi spuneți acum, că nu se poate să păstrezi acasă pe cei mai buni! Nu fiți ipocriți, nu fiți vorba aia – mitocani, bădărani și insensibili. Din 100 de cetățeni e probabil să descoperim un singur tâmpit care are impresia că toate concursurile de angajare sunt un fel de castinguri unde se prezintă pulimea și se alege moțul ei. Bineînțeles că nu este așa. Unele sunt destinate să atragă popor, altele sunt pur și simplu proceduri legale pentru angajarea unor inși de care ai nevoie într-o instituție publică și pot fi ținute deschise până vine personajul bine pregătit pe care îl aveai în vedere.

Să nu-mi spuneți nici replica aia de lăbuțe triste cu salariul, de parcă la porțile Germaniei, Franței, Marii Britanii așteaptă niște companii cu limba scoasă și bale atârnând să anjajeze studenții de la Ovidius cu niște mii de euro direct în posturi de șefi cu secretare crăcoase și asistenți musculoși, la alegere. Aia este replică pentru politicieni imbecili scăpați la televizor. Nimeni nu vrea să plece aiurea, dacă are acasă acoperiș, un salariu acceptabil și posibilitatea de a avansa repejor în ierarhie și venituri. Bașca nici nu i se rupe spinarea de treabă, programul program, concediul concediu, beneficiile beneficii. Se vor bate pe ei, apoi, privații, fiindcă vor avea pe ce să se bată. Deci, va crește în valoare și mediul privat, nu doar cel de stat.

În zece ani de păstrare a stratului de creme a la creme din studențimea Ovidius-ului, vor începe să caute Constanța și alții și atunci nu Henri Coandă al asistaților sociali sau jumătatea Mamaiei dedicată turiștilor cu salam la geamantan vor fi emblema metropolei, ci cartierul artiștilor, inginerilor, funcționarilor, profesorilor, medicilor. Unde nu răsună manele…

O fi chiar așa de complicat?