Premiile Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, la Muzeul de Artă Constanța

Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România decernează duminică, 17 decembrie 2017, de la ora 13.30, la Muzeul de Artă din Constanța Premiile Filialei pe anul 2016.

Prezentarea premiilor este realizată de Angelo MITCHIEVICI (preşedintele USR, Filiala Dobrogea, istoric literar), Ovidiu DUNĂREANU (prozator, redactor-șef al revistei Ex Ponto), în compania directorului Muzeului de Artă din Constanța, doamna Doina PĂULEANU (istoric și critic de artă), gazda tradițională din fiecare an.

Juriul, format din președintele USR și membri prof.univ.dr. Lăcrămioara BERECHET (istoric și teoretician literar), Ovidiu DUNĂREANU (prozator), Anastasia DUMITRU (critic literar) și Costel BUNOAICA (poet) a pregătit 8 premii la următoarele categorii: proză, poezie, opera omnia, Premiul Florin Șlapac pentru debut în roman, Premiul Constatin Novac pentru un roman de inspirație marină, Premiul special ”Ovidius” pentru poezie, Premiul Ex Ponto pentru pentru literatură în relația cu alte arte.

Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România reunește scriitori de o mare sensibilitate, care au modelat cu talentul lor geografia literară a acestui teritoriu de o frumusețe aparte dintre Dunăre și Pontul Euxin, teritoriu pe care poetul Ovidiu l-a biecuvântat cu augusta sa prezență în memorabilul său exil. Departe de a fi un loc al exilului, vechiul Tomis, Constanța de astăzi oferă prin scriitorii ei profilul spiritual al unui spațiu al devenirii în care tradiția și modernitatea se completează reciproc, în care artele se regăsesc într-o acord simfonic de o deosebită noblețe.

În lumina celor de mai sus, decernarea premiilor Filialei Dobrogea a USR va fi acompaniată de prezența de excepție a renumitului pianist Nicolae DUMITRU, absolvent al Academiei Ruse de Muzică ”Gnessin” de la Moscova sub îndrumarea maestrului emerit Mihail Sayamov. Nicolae Dumitru este totodată și un maestru al improvizației, capabil să realizeze un dialog cu publicul său, prin cuvântul ilustrat muzical, să-și povestească muzica și să confere melodicitate poveștii.