Unde mâncăm un pește bun pe Litoral? Iaca niște variante!

Pofticios cum mă știți, n-am refuzat invitația la un Festival al peștelui și al celorlalte acareturi maritime, care cu solzi, care în carapace, dar toate preparate spre a fi supuse analizei unui juriu foarte știutor, constituit dintr-un pluton de bucătari mai decorați decât generalii nord-coreeni, în frunte cu maestrul Petrișor de la televizor, prietenul mâncărurilor sănătoase, pe care îl veți găsi și în vara asta pe Insula Atlantikron, de lângă Capidava.

Așa m-am pomenit aruncat printre regimente de crăpălăi burtoși, lăfăindu-se peste paturi adorabile din legume proaspete, comandouri de știuci suple, umplute cu tocături împărătești și așezate pe burtă, cu botul hrăpăreț întins spre marginea platoului, parcă spre atenționarea mulțimii de pofticioși, și păstrăvi voinici coborâți din ape de munte, păstrugi simandicoase, zărgani obraznici și calcani timizi, înconjurate apoteotic de batalioane de fructe de mare din toate speciile imagine de sfinții burții și răsturnate în mările, râurile și bălțile pământului spre desfătarea păcătosului din noi. Ba, niște băieți voinici învârteau linguri mari bucătărești într-un cogeamite lighenoiul în care se rostogoleau nebune, mai ceva ca bilele de la loto, pufăiau, aburea și trosneau din sidefuri ca niște rulmenți din cei buni de Bârlad, o armată de scoici mai mare decât Armata roșie. la o asemenea provocare nimeni nu are rost să reziste, să se-mbățoșeze, ci numai să-și cruce mare creștinească ca să fie iertat dacă o fi vreo zi sau vreme de post și să-i dea stomacului ce-a creat Cel de Sus.

Și, fiindcă peștele trebuie musai să-noate, altfel nu e chip de nimic, toate aceste bunătăți, pe care în treacăt le-am amintit, fără să intrăm în povestea adâncă a fiecăreia, aveau pregătite udăturile: vinuri albe și vinuri roșii stoarse cu dragoste din strugurii fără număr ai Dobrogei, dar și licori trimise de frații de peste Prut, ca nu cumva să uităm că și acolo se bea românește, precum și berici vesele și artizanale, cum ar fi, poți să deguști un butoi fără să te faci dimineața frate de cruce cu butoiul celălalt, cel cu zeamă de varză.

Competiția a fost câștigată de niște băieți din cei noi, cu apucături fine, care au o cârciumă cu pește în Portul Tomis. În Larg se numesc. Dar, se cuvine să-i menționăm pe toți cei ce s-au înghesuit pe primul loc, fiindcă ăsta este semn că acolo puteți merge să mâncați un pește corespunzător: Restaurantul Aurora Mamaia, Restaurantul Iaki Mamaia, Aqua by the Sea Constanţa, Imperial Mamaia, Modern Năvodari, Dorna Mamaia, Zodiac Constanţa, Popasul Pescarilor Olimp, Mandala Mamaia, Madame Margo Constanţa, Aqua by the Sea Constanţa, Dobrogea Constanţa, Valentino Brăila, Şcoala Bella Italia Brăila.

Eu, însă am să vă pun aici ce mi-a atras ochiul, fiindcă de atâta degustăreală, biata burtă s-a blocat și nici c-a mai putut să ducă la capăt misiunea nobilă de-a ajuta limba să guste din toate bunătățile.

Restaurantul Aurora Mamaia, chef Alexandru Pința – păstrăv, somon, crevețime cât cuprinde

Restaurantul Iaki Mamaia, chef Vasile Puricel – păstrăv (să fie primit!)

Restaurantul Valentino Brăila, chef Cecilia Ene (din Gară! Băi, românii mei, vă dați seama că brăilenii și navetiștii mănâncă păstrugă și zărgan pe un peron din gara Brăila?) – păstrugă cu sos de șampanie, zărgan umplut

Restaurant Mandala de la hotelul Parc din Mamaia, chef Mihai Puiu Costache – calcan

Briza Beach Pub  (din Mamaia, pe unde-nțărca românul suedezele), chef Pătru Marcel – fructe de mare

De stropit, le-am stropit cu vinuri de Basarabia, din cele făcute pentru gâtlejul lui Ștefan cel Mare. Și Sfânt! Amin!