Domnul Decebal Făgădău insistă cu betonul peste Poarta mare a cetății…

Pentru mine personal, este o necunoscută această transformare care l-a cuprins cu totul pe fostul meu amic Decebal Făgădău, actualul primar al orașului Constanța, omul care a evoluat de la statutul de membru al echipei care s-a zbătut pentru salvarea și reabilitarea Cazinoului la inițiatorul transformării lui într-o conservă, de la apărătorul patrimoniului cultural din umbra lui Mazăre la inițiatorul asasinatelor pe bază de betoane cărora le cad victime, pe rând, ultimele urme ale cetății Tomisului. Să fie de vină curtenii cei noi pe care i-a acceptat în jurul său, să fie legată de alaiul de oficioși, care ăi ridică imnuri de slavă, să fie bula social media în care se rostogolește dimpreună cu biroul său de comunicare? Dacă efectele comportamentului său administrativ nu ne-ar atinge aș zice că-l privește.

Dar, ne ating inițiativele domniei sale, deoarece domnul Decebal Făgădău insistă cu o propunere de Hotărâre de Consiliu Local Municipal privind, pe scurt, construirea unui ditamai blocul de 5-6 etaje peste Poarta mare a cetății Tomis. În convocatorul cu care ne-a blagoslovit biroul de presă al instituției în fruntea căreia se află domnul Făgădău, formularea oficială este așa:

66. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic de detaliu – construire imobil S+D+P+5-6E – locuire colectivă cu comerț la D+P, str. Mircea cel Bătrân nr. 47A, investitor SC Black Waters SA;
iniţiator: primar Decebal Făgădău

Din documente pe care le-am mai citit și noi, nefiind proști chiar așa cum cred alții, rezultă că toți oamenii de cultură și arhitecții de bun simț au dat avize negative, ba chiar se știe, cel puțin până la momentul scrierii acestor rânduri, că certificatul de urbanism a EXPIRAT, ceea ce, zic minți juridice, ar trebui să aibe ca efect direct IMPOSIBILITATEA INTRODUCERII UNEI ASTFEL DE PROPUNERI PE ORDINEA DE ZI A ȘEDINȚEI CLM. Întrebările curg, desigur, logic pentru orice om cu o urmă de rațiune: Atunci de ce apare acolo? Cine a introdus-o? Inițiator e primarul Decebal Făgădău, așadar o putea introduce altcineva decât domnia sa? În condițiile în care același domn Făgădău a făgăduit public că această propunere nu va mai apărea, e posibil să bănuim vreun parandărăt, vreo bucurie de la fabrica de mălai la sacoșă? Sunt întrebări care merită un răspuns.

Cu doar o zi înainte de ședința Consiliului Local Municipal Constanța, ce se va desfășura miercuri, 31 octombrie 2018, reputatul arheolog Ghiorghi Papuc atrage atenția asupra acestei chestiuni, într-un interviu acordat unei publicații locale, că, între timp, a dispărut de la locul faptelor și panoul ce conținea informații despre proprietarul terenului, investitor și așa mai departe. Îl va auzi cineva?