George Vișan: Nu există, în Uniunea Europeană, un exemplu mai bun de conviețuire decât Dobrogea

Palatul Parlamentului României a găzduit un atelier de lucru cu tema „Stadiul actual și perspectivele în domeniul politicilor adresate promovării coeziunii sociale în zona Mării Negre”. Deputatul PSD Constanța, George Gabriel Vișan a avut o intervenție pe tema ”25 de ani de la înființarea Adunării Parlamentare a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră. Intensificarea cooperării culturale și a multiculturalismului în zona Mării Negre”, în cadrul căreia a scos în evidență faptul că regiunea Mării Negre este cunoscută pentru diversitatea etnică, culturală și religioasă și tocmai pentru acest motiv este foarte necesară instituirea și susținerea unui climat prielnic coeziunii sociale, bazat pe dialog, egalitate, respect reciproc și flexibilitate.

“Nu există, la nivelul Uniunii, un exemplu mai bun de conviețuire în deplină înțelegere decât Dobrogea. Pe fondul numeroaselor conflicte internaţionale şi religioase din Europa şi din alte părți ale lumii, Dobrogea rămâne în continuare un exemplu de convieţuire între cele aproximativ 18 etnii prezente în regiune. Astfel, este binecunoscut faptul că în lunga sa istorie nu au existat conflicte aici și se poate afirma cu tărie că acest ținut este raiul multiculturalismului” a declarat Vișan.

Anul acesta Adunarea Parlamentară a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră implinește 25 de ani de la înființare.De-a lungul acestor ani de existență Adunarea a unificat eforturile parlamentelor naționale de a căuta impreună mijloace de dezvoltare economică și de a intensifica cooperarea socială, politică și culturală între țările membre.

“Adunarea Parlamentara a Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra a sustinut efortul de a cauta un echilibru al bunei convietuiri interetnice, bazata pe respect reciproc, pe cunoasterea traditiilor si a elementelor de cultura si civilizatie specifica. Regiunea Marii Negre este un spatiu privilegiat in care comunitati si etnii precum cea turca, tatara sau cele formate din lipoveni, greci, evrei isi pastreaza identitatea si traditiile. Dobrogea constituie un exemplu relevant de convieţuire etnică şi de înţelegere armonioasă între comunitățile minoritare. Caracterul mozaicat al regiunii dobrogene nu a împiedicat niciodată integrarea minorităţilor într-o societate democratică” a conchis deputatul George Vișan.