ISTANBUL: Pește fript la Podul Galatei și ferryboat-uri pe Bosfor

Când ajungeți la Istanbul și nu muriți de nerăbdare – ca mine – să vizitați situri istorice, moschei sau muzee, sunt două lucruri pe care nu aveți voie să le ratați: o porție de pește la plită și o plimbare cu ferryboat-ul pe Bosfor. Pe amândouă le rezolvați dacă mergeți la Podul Galatei, poate cel mai celebru pod din oraș. Peștele nu-l veți găsi chiar pe pod, acolo sunt „doar” zeci de pescari care trăiesc într-o simbioză ciudată cu mulțimea de vaporașe ce trec pe sub pod ca să iasă în Bosfor, vaporașe din calea cărora trebuie să își ferească la timp firele undițelor. E o gălăgie plăcută, un vacarm minunat de vorbe strigate în turcește, amestecate cu sirenele navelor și țipetele pescărușilor care pândesc ceva bun de înhățat, cu claxoanele mașinilor care trec pe pod și cu huruitul puternic al motoarelor ferryboat-urilor pline cu navetiști plictisiți și turiști gălăgioși.

Eu am ajuns pe acolo în luna ianuarie și am avut un noroc absolut fenomenal să prind o zi atât de câlduroasă, încât ai fi spus că ești în mijlocul primăverii. Vă închipuiți că nici nu a fost nevoie de căciulă, deși ne jucam de-a gagica din Titanic la prova? Superb!

Așadar, în stânga podului Galatei, la cheu, sunt ancorate trei barcazuri pe care este imposibil să le ratați. În primul rând pentru că arată ca luate din povestea lui Aladin, iar în al doilea rând, în dreptul lor sunt niște cozi lungi, pe șapte rânduri, de inși înfometați, care abia așteaptă să își cumpere celebrele sandviciuri cu pește la plită. Nu trebuie să vă speriați la vederea ditamai codălăurilor, fiindcă pe fiecare din cele trei barcazuri sunt 6-7 tipi foarte vioi, care se ocupă de frigerea peștilor și alți 3-4 care se ocupă cu despicatul jumătăților de franzele proaspete, părpălite și ele puțin, în care înfig peștele cu un snopșor de salată și-l livrează rapid către înfometații de la coadă. Prin urmare, mulțimea ordonată se mișcă foarte repede, nici nu știi când ai ajuns în față, cu sandviciul în mână, cu banii luați și dinții înfipți adânc în bunătatea de pește fript. ATENȚIE MARE la cum țineți sandviciul, nu cumva să vă uitați după avioane, fiindcă pescărușii stau mereu la pândă, doar-doar vor prinde un căscat căruia să-i fure peștele din mână.

Istanbul, Bosfor

Dacă mergi la Istanbul, nu rata un pește fript pe plită, la botul calului.

Publicată de Constănțeanul pe Duminică, 1 aprilie 2018

Imediat ce ai părăsit coada, la nici 5 metri, sunt casele cu bilete la ferryboat-urile ce fac croaziere pe Bosfor. Biletele sunt ieftine, cam 15 lei de persoană în banii noștri. Atenție, însă, întrebați înainte în cât timp pleacă nava, fiindcă puteți să nimeriți unul care doar ce a venit și o să vi se lungească urechile aștept să plece. La cheu sunt trase mereu 4-5 vapoare pentru pasageri, puteți alege pe cel ce pleacă mai devreme, ca să nu stați degeaba pe punte. Odată urcat pe vas, vă sfătuiesc să vă căutați un loc frumos la etaj, de unde să admirați clădirile istorice și priveliștile superbe de pe ambele maluri ale Bosforului, cel european și cel asiatic.

Istanbul, Bosfor

Turiștii se bucură de plimbări pe Bosfor cu aceste ferryboat-uri, dar mulți locuitori din Istanbul le folosesc ca pe un mijloc de transport în comun, autobuze pe apă.

Publicată de Constănțeanul pe Duminică, 1 aprilie 2018

PS În cazul în care v-ați descurcat în mod strălucit cu timpul și v-au mai rămas 2-3 ore de ars gazul, mergeți la Bazarul Egiptean, așa-numitul Bazar de mirodenii, care este la o aruncătură de băț de locul unde v-ați urcat pe navă. Practic, în jur de 100-200 de metri distanță de cheu. Nu veți regreta deloc, fiindcă e un soi de rai al mirodeniilor de toate felurile, al rahatului turcesc și-al dulciurilor tradiționale. Sfatul meu este chiar de acolo să vă cumpărați micile cadouri dulci pe care vreți să le duceți acasă rudelor și prietenilor, fiindcă au cele mai bune prețuri și sunt proaspete. Puteți să le și gustați înainte, nu se supără nimeni, e un gest absolut natural.

Mulțumiri pentru suport companiei Turkish Airlines și, în mod special, Biroului Turkish Airlines Constanța.
Compania Turkish Airlines are mai multe zboruri pe săptămână Constanța-Istanbul și retur, de pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu.