PESCĂREȘTI LA GHINDĂREȘTI, festival cu specific Lipovenesc, 2 septembrie pe malul Dunării

La începutul lunii septembrie, ai ocazia să trăiești o călătorie în lumea lipovenilor la Festivalul Pescărești la Ghindărești, care îi așteaptă pe vizitatori la prima sa ediție în 2 septembrie, între orele 12:00-20:00, în Comuna Ghindărești (CT).

Malul Dunării din dreptul localității Ghindărești va răsuna de acorduri vesele de harmoșka (armonică rusească), îmbiindu-i pe vizitatorii festivalului cu ciorbă de pește lipovenească și saramură pregătită pescărește, dar și alte preparate tradiționale, gătite cu măiestrie de localnici.

Experiența gastronomică de la Pescărești la Ghindărești va avea ca invitați și profesioniști care duc gătitul la rang de arta, chefi de renume ce promit un adevărat show culinar:
Alex Petricean (D’Artagnan) – fost concurent Master Chef, bucătarul-şef al anului (2018) în România în cadrul ghidului Gault&Millau
Mihai Ionescu (Chef Linguriță) – finalist Chefi la cuțite

Programul este unul dinamic și va îmbina delicioasele tradiții culinare locale pescărești cu muzica și dansurile rusești, precum și alte momente artistice reprezentative pentru etniile dobrogene, avându-l ca invitat special pe cunoscutul cântăreț de muzică rusească Radu Captari.

Între o strachină de ciorbă, o îmbucătură de icre proaspete și un dans kazaciok, vizitatorii se vor putea plimba cu lotca tradițională pe Dunăre pentru a admira frumusețile locului (insula cu nisip fin Mileaki, stâncile Halubeatnic și Ded i Babka, canale ascunse etc.), vor putea învăța să dea la rame, cum să gătească lipovenește în cadrul atelierelor de gătit, vor putea proba sau cumpăra costume și accesorii tradiționale lipovenești, realizate artizanal. Iar pentru cei dornici să ia și acasă ceva din savoarea festivalului, vom avea o gamă largă de preparate ambalate, pregătite de gospodinele din Ghindărești (marinată de pește, pește uscat și pește afumat, salată de icre, zacuscă de pește etc.).

Evenimentul este co-organizat de Asociația Matrioșka din Ghindărești și echipa Antreprenorești, proiect al Fundației Romanian Business Leaders.

În 2 septembrie, comunitatea locală îi invită pe vizitatori să ia parte la Pescărești la Ghindărești, să îi cunoască mai bine pe misterioșii ruși-lipoveni, să guste preparate tradiționale de pește, să dezlege tainele Dunării și să simtă emoția cântecelor rusești.

  1. Festivalul lipovenesc de la Ghindărești, Constanța

    […] atras atenția articolul de pe constanteanul.com despre festivalul Pescărești la Ghindărești, ce se află fix la prima sa ediție, ce va avea […]