Presiuni scăzute la apă în mai multe cartiere din Constanța și Năvodari

În cursul zilei de ieri, duminică, 29 aprilie 2018, la nivelul a două conducte de aducțiune, cu diametrul de 1.200 mm, ce asigură o parte din necesarul de apă brută de la sursa Galeșu către stația de tratare și pompare din municipiul Constanța, s-au înregistrat două avarii majore: una la nivelul sursei Galeșu și una în zona localității Poiana. Echipele de intervenție au lucrat non-stop și, în cursul nopții trecute, au reușit remedierea avariei din apropierea sursei de apă Galeșu și s-a reluat pomparea pe una din conductele de aducțiune. La ora actuală, alimentarea stației de tratare și pompare Palas de la sursa Galeșu se face doar printr-o singură conductă cu diametrul de 1.200 mm. Pentru a asigura debitul de apă la stația Palas, s-au făcut manevrele de vane pentru a suplimenta o parte din necesarul de apă de la sursele Caragea-Dermeni, printr-o conductă de siguranță.

Pentru remedierea avariei pe celălalt fir de alimentare cu apă brută este necesară înlocuirea unui segment de aproximativ 8 metri. Încă de ieri, 6 echipe de intervenție, dotate cu utilajele necesare lucrează pentru remedierea situației. Lucrările sunt mult îngreunate și din cauza adâncimii de peste 6 metri, la care este pozată conducta. La ora actuală, abonații constănțeni deserviți, cei din cartierele: CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Brătianu, Km 4-5, Km5, Poarta 6, Abator, Gară, Casa de Cultură, Inel I și Inel II, au apă la presiuni normale.

În cursul nopții trecute, și magistrala ce pleacă de la stația de tratare și pompare Palas către Năvodari a suferit o avarie. Inițial, echipele de intervenție au încercat remedierea avariei cu conducta sub presiune, dar având în vedere debitul mare de apă, se impune sistarea furnizării apei pe acest tronson astăzi, 30 aprilie 2018, în intervalul 11,30 – 20,30. Imediat, s-au făcut manevrele de vane pentru ca alimentarea orașului Năvodari să se facă pe conducta de siguranță de 600 mm. Având în vedere diametrul mai mic al conductei de siguranță, abonații din zona de Est a orașului Năvodari vor avea apă cu presiuni scăzute, iar consumatorii de pe străzile Recoltei, Prelungirea Recoltei, Liniștii, Macului, Apusului și Eternității vor fi afectați de lipsa apei potabile în acest interval de timp – luni, 30 aprilie, între orele 11,30 și 20,30.