SENZAȚIONAL: Festivalul DAPYX Medgidia a câștigat finanțare europeană pentru două ediții!

Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice DAPYX, printre cele mai mari din România încă de la prima ediție și SINGURUL de acest gen din Estul Europei, a primit recunoașterea valorii sale educaționale și culturale de înalt nivel chiar de la organismele europene, care au apreciat întreaga desfășurare a primei ediții și au decis finanțarea a DOUĂ EDIȚII ale festivalului, în cadrul proiectului „Culture Eternity” pe care municipalitatea din Medgidia îl desfășoară în parteneriat cu municipalitatea din Elena (Bulgaria). Aprecierea de care proiectul s-a bucurat este subliniată de punctajul excelent obținut de proiect, acesta fiind cotat al 6-lea din 57 de proiecte depuse în vederea finanțării.

Proiectul „Culture Eternity” finanţat prin Romania – Bulgaria Cross – Border Cooperation Operational Programme are ca obiectiv principal conservarea patrimoniului cultural și îmbunătățirea utilizării durabile a resurselor culturale între cele două țări partenere. Principalele activități care se vor derula în cadrul proiectului sunt: organizarea a două tabere de pictură în primii doi ani de implementare, organizarea a 12 ateliere de artă cu diverse tematici (pictură pe apă, decupaj și pictură pe lemn, pe ceramică și carton), precum și desfășurarea a două ediții ale Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice DAPYX. Valoarea proiectului ,,Culture Eternity”, stabilită prin bugetul de finanțare este de 2.066.301,88 lei cu T.V.A.

Trăsăturile unice ale evenimentului au fost asigurate prin diversitatea epocilor istorice reconstituite de asociațiile de profil participante, Antichitate, Evul Mediu, Modernă și Contemporană, prin demonstrațiile de luptă susținute în fața publicului entuziast, prin ateliere tematice de ceramică, pielărie, fierărie, țesătorie, gastronomie, cu destinație educațională deosebită și cu un impact cultural extraordinar asupra vizitatorilor, în special asupra copiilor și adolescenților, prin intermediul concertelor susținute de artiști consacrați și nu în ultimul rând, prin muzica și dansul specifice unor epoci apuse, dar readuse în actualitate de artiști specializați.

După cele patru zile ale Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice DAPYX 2017, care au atras un număr uriaș de vizitatori, peste 100.000 de oameni, orașul din inima Dobrogei revenea cu fruntea sus în atenția întregii Românii, cu încredere în sine și ambiții mari.

„Acesta este doar un mic început. Pentru că, aşa cum ştiţi, în toţi aceşti ani în administraţia publică, am reuşit să duc la bun sfârşit orice lucru început. În 10 luni am reuşit să dăm un semnal de unitate acestei comunităţi şi un semnal că suntem comunitate ce trăieşte în armonie. În aceste patru zile, Medgidia a dat dovadă că se poate trăi pe această planetă în bună comuniune, indiferent de cultură, de religie, de culoarea pielii noastre. Mărturisesc: eu nu m-am uitat la eveniment, m-am uitat la oameni, iar chipurile oamenilor mi-au spus că a fost un moment zero, de unde Medgidia se va remonta. Medgidia are valori! Medgidia are un potențial uman fantastic și există o dorință enormă a oamenilor de a-și recâștiga demnitatea. Acest eveniment le-a redat oamenilor mândria că în Medgidia se întâmplă lucruri la care s-a uitat întreaga țară”, declara în 2017 primarul Valentin Vrabie, care promitea că sloganul sub care s-a desfășurat întregul eveniment „La Medgidia Eroii Nu Mor Niciodată!” va fi onorat așa cum trebuie, prin muncă și eforturi susținute, care să dezvolte festivalul și să-l ducă rapid spre poziții superlative la toate capitolele.