Constanța nu are Direcție de Cultură…

Spre lauda ei (parțială), în ultimii 3 ani, administrația Făgădău a înțeles să finanțeze organizarea de evenimente care să nu mai presupună defilări mamaistice în chiloți cu paiete și borfeline fluturând nuri. Am avut parte, după cum știți, de largi desfășurări de teatru, muzică clasică și festivaluri de obiceiuri și tradiții divers-etnice într-o cantitate care a euforizat sănătos mințile băștinașe. Cu tot sistemul de finanțare încâlcit, pe care funcționarii îl țin strâns la piept, hotărâți să moară mai degrabă organizatorii de evenimente decât să aibă domniile lor vreo răspundere, vreo viziune, vreo atitudine constructivă (ai grijă ce propui, că te pune șeful să rezolvi, nu?), cu toate că s-a ratat glorios Anul Ovidiu, iar Centenarul a umblat cu capul spart, destule lucruri s-au mișcat. Suficient cât să se poată trage niște concluzii.

Se vor fi tras?

Nu am nici un semnal că da. După ce am avut privilegiul de a asculta o scurtă cuvântare a actualului primar, într-un spațiu aproape privat, chiar mă întreb dacă s-a obosit vreo comisie, vreun grup de cetățeni politici, vreo trupuliță de slujbași publici să inițieze progresul bazat pe experiența acumulată. Deși, sincer, la aglomerația de intenții de festivaluri fără vreun mesaj cultural, de la înghețată cartonabilă la cartofi prăjiți în chiflă, cu solicitare de spațiu de desfășurare în Piața Ovidiu, mă bântuie gândul că mergem înainte precum soldatul sovietic la Stalingrad, care spera să-l găurească inamicul pe camaradul din față, ca să-i ia pușca și căciula.

Sper, prin prezenta, că autoritatea municipală a înțeles sau e pe cale să înțeleagă că Piața Ovidiu are dreptul ei la puțină scrobeală și că centrul cultural al orașului Constanța, nu doar cel istoric, poate fi revitalizat dacă distribui evenimentele și în alte locații, oferind, bineînțeles, avantaje organizatorilor. De obicei, financiare, adică scutindu-i de niște taxe, băgându-te partener până peste urechi – o chestiune absolut rezonabilă.

În altă ordine de idei, sugerez autorităților, pentru a câta oară?…, înființarea Direcției de Cultură a municipiului Constanța, ucisă de fostul păstor local. Chiar dacă nu are, încă, instituții pe care să le păstorească, excepție Muzeul de Artă Populară, Constanța are câteva evenimente culturale de amploare care pot fi asumate, și, mai important, are nevoie de o viziune culturală pe termen mediu, construită și girată de oameni ce prezintă încredere în fața opiniei publice, indiferent de preferințele electorale ale acesteia. E treaba domnilor consilieri personali ai primarului Făgădău sau a consilierilor locali modul și transparența în care vor pune în practică o astfel de constituire, dar e treaba ălora de-au mai pus mâna pe o carte în ultimii ani să îndese în urechile și creierul aleșilor locali zicerea că: Educația și Cultura ne vor face cetățeni mai buni.

PS Rog autoritățile să răspundă la o întrebare: Aniversarea zilei de naștere a primarului Făgădău o organizează vecinul lui, cu bani împrumutați de la familia domnului Făgădău? Nu? Atunci, pentru numele lui Dumnezeu, se poate ca Zilele Constanței să fie asumate și organizate de Primăria Constanța, direct sau prin instituții subordonate și nu de asociații private obscure?