De ce pierde voturi PSD Constanța?

Este adevărat că după plecarea spre lumi zăbrelite, fără verdeață, dar cu multă odihnă a celor doi jupâni locali, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, era natural ca PSD să simtă un recul serios în ceea ce privește numărul de voturi. Nu, însă, într-atât de serios cât suferă în prezent. Nu poți să te prăbușești de la 60-70% la 20% și dedesubt, doar pentru că au plecat cei doi. Mai există și alte motive, iar acestea sunt stafiile  din PSD și incapacitatea noii conduceri de a realiza că partidul și-a pierdut, cu bună știință!, capacitatea de a transmite mesaje către electoratul natural pe care îl reprezintă, dar și către cel normal-oportunist, mai ales din zona bugetară neconțopistă: sistemele de educație, sănătate și siguranță națională.

Practic PSD Constanța încă se lasă bântuit de triste figuri ale unor vremuri apuse, care nu se dau plecate, în special din scaunele de primari de comune, unde se consideră veșnici și, ca atare, nu au pregătit urmași politici. Cu figurile tocite de mandatele nesfârșite la cârma localităților, lipsite de orice importanță pentru noile generații, care au altfel de aspirații și altfel de înțelegere a comunicării, un număr însemnat de primari ai PSD Constanța mai degrabă trag partidul în jos decât să îl ajute. Ei ar fi trebuit să-și pregătit retragerea și succesorii încă din 2016, dar au preferat să pună înaintea intereselor partidului și ale alegătorilor propriile interese, să lungească pelteaua pe un principiu binecunoscut și prostesc: După mine, Potopul!

Conducerea PSD Constanța cunoaște lista celor care ar trebui invitați să-și vadă de treabă, de altă treabă!, dar nu a mișcat nici un deget în acest sens. Motivele pentru care un bun organizator de partid și un fin cunoscător al matematicii politice, cum este șeful PSD Constanța, Felix Stroe, nu a forțat schimbarea lucrurilor îmi scapă. Pentru alegătorii PSD, însă, acestea contează mai puțin, pentru ei contează frustrările tinerelor generații din familiile lor, ce generează conflicte interne pe care trebuie să le gestioneze și pentru care nu primesc argumente de la cei pe care i-au votat. De ce nu primesc? Pentru că nu mai au de unde să primească.

Pentru că PSD Constanța a abandonat toate canalele de comunicare ce i-ar fi putut fi aproape, dacă nu chiar fidele, și s-a lăsat sedus greșit de zona online și a rețelelor sociale. În acest moment, media convențională cu înclinare spre social-democrații constănțeni a murit sau e pe moarte, dar încă nu recunoaște. Ziarele de hârtie sunt închise, în majoritate, iar cel care mai există, Telegraf e aproape mort, dar încă nu recunoaște, iar influența lui în piață e firavă și scade pe zi ce trece. Restul publicațiilor, excepție Cuget liber, unde PSD intră doar cu bani, deci nu reprezintă o miză, sunt exclusiv online, deci nu contează ca public țintă. Televiziunile ce ar fi putut fi apropiate de PSD Constanța sunt în moarte clinică: TV Neptun așteaptă declararea falimentului, având drept consecință pierderea licenței de emisie, iar Litoral TV nu contează în piață, din foarte multe motive, tehnice și de conținut. Alte televiziuni 24/24 nu există în Constanța, iar în județ ar putea fi o soluție Alpha Media TV, dar această încă mai respiră datorită relației corecte cu Primăria Medgidia, însă acolo primar nu este un social democrat, ci un adversar al acestora. Despre radiouri, deși a avut cel puțin trei la dispoziție, PSD Constanța nu se mai poate lipi decât de un al patrulea, Radio Sky, unde intră, însă, tot pe bază de bani, deci orice transmitere de mesaje este sporadică, este înghițită de restul de conținut, ca atare lipsită de impactul necesar. Unul din cele trei posturi de radio amintite și-a pierdut licența de emsisie, un al doilea e pe cale să și-o piardă și el, iar al treilea emite, dar și-a pierdut principalii producători de conținut, din motive de patronat băgăreț și de întârzieri uriașe ale salariilor, în consecință este la o cotă de piață departe de ce era odată, abia supraviețuind.

PSD Constanța s-a lăsat sedus de mediul virtual, un fapt de neînțeles, având în vedere că publicul țintă folosește într-o proporție minusculă acest spațiu de comunicare, unde contează cât de isteric ești, cât de mult înjuri, unde nu există dialog, ca atare nu există argumentație: există doar producători de gălăgie. Ori, alegătorii PSD sunt mai degrabă căutători de zone calme de conversație, de argumentație și dezbatere, zone oferite, în special, de media convențională.

Pentru PSD Constanța, acest final de an este ultima șansă de a căuta soluții de comunicare, fiindcă de anul viitor, butoanele spre care partidul va putea întinde mâinile vor fi mai puține, mult mai puține decât a fost obișnuit, bani din buzunarele private ale membrilor săi e puțin probabil să fie investiți în construcții media, așa că viitorul nu numai că ar putea să nu sune bine, dar ar putea să sune stingerea…