Facultatea de Istorie și Științe Politice: In memoriam Maria Bărbulescu

Colectivul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) își exprimă regretul profund cu privire la decesul doamnei Maria Bărbulescu. Doamna profesor a făcut parte din colectivul universității noastre încă de la începuturile sale, la jumătatea anilor ’60, contribuind la formarea a zeci de generații de profesori de istorie, pentru învățământul gimnazial și liceal.

Maria Bărbulescu s-a distins prin excelență în istorie veche și arheologie, cu precădere asupra perioadei clasice, grecești, din evoluția orașului antic Tomis. Din această postură, atunci când programul Istorie a fost reînființat, în 1990, doamna Maria Bărbulescu și-a adus aportul științific prin susținerea de cursuri și seminarii dedicate prezenței grecești în spațiul Mării Negre, în antichitate, și a contribuit la formarea profesională a zeci de absolvenți care au ales să urmeze cercetarea arheologică. Nu în ultimul rând, doamna Maria Bărbulescu a îndeplinit și funcții administrative, contribuind, astfel, la dezvoltarea instituțională a universității noastre.

Doamna Maria Bărbulescu și-a continuat cercetările și după încheierea activității la UOC și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dispariția sa reprezentând o pierdere majoră pentru toți cei care au cunoscut-o, pentru cercetarea arheologică românească și nu numai.

Dumnezeu să o odihnească în pace și să aducă alinare tuturor celor apropiați!