Făgădău, drapelul, împărații și ticăloșii

Am publicat, săptămâna trecută, o știre absolut informativă referitoare la montarea unor catarge cu steaguri tricolore în mai multe intersecții din orașul Constanța, fără să îmi închipui, vreo clipă, câți ticăloși va scoate la suprafață, ticăloși gata să scrie cum se pișă ei pe drapelul național, doar fiindcă le-a plantat acolo administrația Făgădău. Ceea ce au și făcut, în sensul că au scris asta. Alții au cerut coșuri de gunoi în loc de drapele. O dovadă de puțin cretinism, ca aspect medical? Întrebarea este retorică, nu vă grăbiți să răspundeți nici măcar pentru sine.

Gloata de gălăgioși nu s-a străduit nici o clipă să ofere o variantă a lor, mai deșteaptă, care să pună în valoare cumva zona identitară a Constanței, să personalizeze orașul care vrea să se proclame destinație turistică urbană, dar nu reușește să fluture ca argument decât legitimația unei tăntici care pretinde că a inventat mersul pe jos pe cele câteva străzi din zona istorică și doarme cu el sub pernă, ca nu cumva să i-l fure cineva. Nu s-a străduit, fiindcă, bănuiesc tot mai accentuat, nu o duce capul la mai mult decât consacrata teorie de comunicare folosită de politicienii de caldarâm: Ba pe-a mă-tii!

N-am să insist asupra respectului față de simbolurile naționale și nici asupra datoriei firești a oricărui cetățean român de a le promova. Mi se pare clar pentru orice om responsabil, iar iresponsabilii sunt excluși din start, căci școală cu imbecilii am obosit să mai desfășor.

Sigur că, mândrindu-se cu istoria sa antică, unicat în România – chiar dacă nu au grijă de patrimoniu, ci mai degrabă tolerează distrugerea lui, dar asta este o altă discuție – autoritățile locale s-ar putea gândi la personalizarea sensurilor giratorii prin amplasarea unor statui reprezentând mari împărați romani, în frunte cu cel ce a dat numele orașului, Constantin cel Mare. Nu doar că ar aduce ceva cu adevărat nou în zona culturală a urbei, dar ar începe să creioneze imaginea celei mai longevive capitale de provincie a Imperiului Roman, care și-a purtat această trăsătură mai mult decât oricare din celelalte, ar crea zone cu potențial turistic, altele decât veșnica și strâmtorata Peninsulă.

Sau, fiindcă nu ne-am oprit din sărbătorit Centenarul, și nu ne vom opri până la aniversarea Încoronării, pe 15 octombrie 2022, ca un semn de prețuire pentru contribuția esențială a familiei regale la revenirea Dobrogei în spațiul românesc și la dezvoltarea ei socială, culturală și economică, autoritățile ar putea să se îngrijească de edificarea unor statui ale marilor figuri regale: Carol I, Ferdinand, Elena, Maria, Mihai.

Nici una din cele două idei expuse mai sus nu răpește o avere din bugetul cel gras al municipiului și nu doar că pot fi asumate, ci TREBUIE asumate de autorități, ca parte a misiunii lor administrative.

Dacă se va întâmpla sau nu, timpul ne va arăta. Ticăloșii sunt pregătiți să înjure și asta, aruncând cu rahat în ventilatoarele asigurate de minusculii politicii de bordură.