Festival cu românii șterși de pe afiș

Poate că vi se pare foarte puțin probabil ca un eveniment folcloric din Dobrogea să fie reprezentat de un afiș de pe care lipsesc fix românii. Poate că v-ați gândit că se întâmplă prin Hargita sau Covasna, pe unde umblă minți înfierbântate ale unor politicieni cu pene de cocoș la plălărie, dar că se întâmplă la o aruncătură de băț de Constanța, nu.

Nu asta m-a uimit, fiindcă n-a fost prea greu de constatat că era o prostie comisă de autorul afișului, un grafician, cu largul concurs al unui responsabil de eveniment, căruia, cel mai probabil, i-a fost lene să arunce un ochi pe varianta finală a afișului și să dea Bunul de tipar, BT-ul cum se spune în branșă. M-a uimit agresivitatea și vehemența reacțiilor unor persoane m-au atacat imediat ce am întrebat de ce nu apar și românii pe afiș. Deși nu era decât o întrebare legitimă, formulată în mod decent, am fost făcut imediat rasist (de o fătucă pe care am trimis-o la dicționar, saraca…) și exaltat. Bașca mi-au sunat telefonul și aplicația de oațap… ține-te bine, vere!

Mi s-a spus că mă țin de căcaturi. Adică, românii sunt niște căcaturi? Iar eu, un român, dacă întreb de ce etnia mea lipsește de pe un afiș care promovează un eveniment al etniilor dobrogene sunt un rasist și mă ocup de căcaturi? Întreb, poate mă lămurește cineva. Cumva, m-a întristat faptul că această atitudine vine de la un om pe care niște imbecili, în lipsa celei mai mici baze de a-i contesta profesionalismul, îl înjurau de neam, scuipând veninos, pe la colțuri, expresia machidon împuțit. L-am apărat atunci și îl voi apăra și în continuare, l-am respectat atunci, dar reacția lui de acum mă face să am îndoieli cu privire la gradul de respect în viitor.

M-a uimit reacția a însuși președintelui comunității grecești de la Constanța, care m-a persiflat, m-a tăvălit în glumițe subțiri și doar nu m-a făcut prost. Fiindcă am întrebat unde scrie Români pe afiș. Pentru atât și nimic mai mult. Dacă președintele unei comunități etnice face asta, nu văd ce pretenție să am de la fătuca aia cu rasistul…

Cum ziceam, nu greșeala graficianului m-a uimit, ci muțenia celor care primesc un pumn de galbeni pentru, pe lângă altele, promovarea respectivului eveniment, oameni care își spun ziariști, dar care nu au scos un sunet în ceea ce privește defecțiunea flagrantă. Dincolo de o reacție care ține de demnitatea ta ca parte a unui neam, valabilă pentru cei care se simt români, mă întreb în ce mai constă calitatea de ziarist, dacă nu pui o întrebare simplă, fără să arunci cu căcat în ventilator. Cel care scrie facturi se numește contabil, iar cel care le încasează, casier. Nici unul ziarist. Credeți-mă pe cuvânt, m-am uitat în dicționar.

Ceea ce nu înțeleg acești oameni, dar sper să înțeleagă primarul orașului Ovidiu, este că oamenii care nu pun întrebări incomode, doar ca să pupe niște beneficii, sunt cei care i-au dus și îi vor duce mereu pe drumul pierzaniei pe lideri, politici sau nu. Acei oameni sunt meșterii Cultului Personalității. Eu i-aș spune Cultul Pupatului în Cur, dacă nu vă este cu supărare maximă.

PS Ceva, ceva s-a putut repara. Unul din spoturile de prezentare a evenimentului, unde românii apar cu numele lor de neam: ROMÂNI.