Mareșalul Știucă: Pescari, vă ordon, invadați Delta!

Nu doar că gerul care amenința să înghețe vodca-n pahare – Doamne ferește! – a plecat spre bârlogul lui siberian, dar vântul călduț a început să încălzească inima stufului în pragul Bunei Vestiri, când Mareșalul Știucă a mișcat ușurel din coadă, a clănțănit mărunt din kilometrul de dinți ascuțiți mai ceva ca șișul unui brăilean și-a-nceput să caute muștele viu colorate ale pescarilor. Semn că, gata!, s-a marcat startul oficial al sezonului turistic 2019 în Delta Dunării și în județul Tulcea, odată cu încetarea perioadei de prohibiție pentru pescuitul la știucă, moment de mare veselie pentru amatorii de pescuit la răpitor, care s-au zvârcolit o iarnă-ntreagă la gândul că ar putea face marea captură a Monstrului de peste 5 kilograme!

Sfârșitul lunii martie, programează, în fiecare an, primele concursuri internaționale de pescuit organizate în principalele incinte specializate din Delta Dunării, dintre care cele mai importante sunt Holbina – Trei Bibani, Cormoran și fermele pisciole Lunca 1 și Lunca 2 – Jurilovca. Pe lângă incintele și resorturile care îi atrag anual pe împătimiții competițiilor, pescarii amatori pot pescui pe întreg teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării (cu excepția zonelor protejate și a celor strict protejate), respectând reglemetările în vigoare. Astfel, conform regulamentului de pescuit valabil pentru anul 2019, pescuitul recreativ-sportiv la ştiucă este permis numai cu reţinerea a maximum două exemplare pe zi cu o greutate totală de până la cinci kilograme sau a unui singur exemplar dacă greutatea lui depăşeşte cinci kilograme.
În incintele dedicate pescuitului sportiv se practică exclusiv pescuitul de tip catch & realease, adică pupi, fotografiezi și plângi!

Însă, nu doar pescarii se bucură de venirea primăverii, ci și amatorii de birdwatching, privit păsări, cum ar veni. Și, Slavă Domnului!, dacă nici în Delta Dunării nu este păsăret din toate colțurile lumii, venit la cuibărit, atunci, chiar nu știu ce să mai zic. Operatorii specializați oferă excursii dedicate îndrăgostiților de păsări, pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp.
Luna martie coincide și cu sosirea navelor fluviale de croazieră, care aduc în Deltă mii de turiști străini, în principal din Germania, Austria sau Franța. Anul acesta, prima navă de croazieră va acosta în Tulcea pe 31 martie. Până la sfârșitul lunii noiembrie vor sosi în Deltă 292 de nave de croazieră, care vor acosta în patru porturi principale: 222 în Tulcea, 37 în Sfântu Gheorghe, 26 în Chilia și 7 în Sulina.

Pentru vacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii mai pot găsi, la acest moment, în județul Tulcea, oferte variate, de la agro-pensiuni, pensiuni și până la hoteluri de 3, 4 și 5 stele, dar, deja, gradul de rezervare a depășit 60% în majoritatea unităților de cazare. Prețurile pachetelor turistice pentru această vacanță variază între 500 și 1.500 de lei pentru o persoană.

Inaugurarea oficială a sezonului turistic 2019 în Delta Dunării și în județul Tulcea este un demers al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, sub oblăduirea lui Cătălin Țibuleac, și al Consiliului Județean Tulcea, menit a veni în ajutorul operatorilor locali din industria ospitalității, care construiesc de mai bine de un an imaginea unei destinații turistice accesibilă întregul an. Astfel, de la începutul lunii ianuarie, când minoritățile locale celebrează Crăciunul și anul nou pe stil vechi, și până în decembrie, partea de nord a Dobrogei oferă vizitatorilor experiențe unice, din Munții Măcinului și până pe plajele Mării Negre, trecând prin cramele scăldate în soare și prin cherhanalele cu pește prospăt, orice turist poate petrece o vacanță de vis.

În anul 2018, județul Tulcea a fost destinația turistică ce a cunoscut cea mai mare creștere, numărul turiștilor majorându-se cu 67% față de anul anterior. Tot în 2018, în județul Tulcea erau înregistrate oficial 9.880 de locuri de cazare, numărul acestora fiind în continuă creștere.

Foto: Holbina 3 Bibani