MEDGIDIA merită și vrea Festivalul Dan Spătaru

Umblând la pas prin Medgidia, în căutarea unor repere care să alcătuiască un tur urban de istorie locală, am (re)întâlnit bustul unuia dintre cei mai iubiți artiști români ai tuturor timpurilor, Dan Spătaru, revendicat fără drept de apel ca personalitate reprezentativă a orașului, căreia i-a fost dedicat un longeviv eveniment cultural, Festivalul Internațional de Muzică Ușoară DAN SPĂTARU.

Să facem puțină istorie. Până în 2016, la Medgidia s-a desfășurat acest festival de muzică ușoară purtând numele artistului, care, însă, începuse să aibă un aer de șușanea bugetofagă, cu prezentatori arătând foarte grav loviți de starea de ebrietate, cântăreți închipuiți râgâind recitaluri nesfârșite, o mulțime de ciudați în postura de participanți. Prin târg se vorbește că, de fapt, de la bun început, festivalul ar fi fost un soi de afacere între niște funcționari și politicieni locali, care, proptindu-l pe bătrânul Octavian Ursulescu pe scenă, împărțeau succesul între ei, cu o eficiență… ceva de speriat, dar în numele marelui artist, care avea și reprezentanți ai familiei implicați în desfășurarea evenimentului. Cât adevăr este în bârfele care mai circulă prin diverse medii locale și astăzi, la trei ani de la stingerea evenimentului, probabil că nu vom mai afla, din motiv ce niciuna dintre părți nu mai vrea să ridice pătura de pe oală. Noua administrație din Medgidia a oprit desfășurarea festivalului, după o gâlceavă destul de încâlcită, în care singurele repere clare au fost declarația primarului Valentin Vrabie – „Nu am considerat corect ca miliarde de lei să fie date pentru ca o anumită persoană să urce pe scenă, da, așa este. Am spus că la un festival cu un nume de o așa rezonanță, să urce pe scenă artiști consacrați, cunoscuți, tinere speranțe, adică ori promovăm arta și cultura… ori… Așa am considerat corect, dar am primit acea înștiințare de la doamna Spătaru și asta a fost.” – și documentul prin care Sida Spătaru refuza să mai acorde posibilitatea folosirii numelui soțului său pentru respectivul eveniment cultural sau pentru orice altă manifestare similară. (vezi foto jos)

Dușmanii primarului Vrabie, proaspăt instalat la acea dată în fotoliul de primar al Medgidiei, au încercat să politizeze disputa și să forțeze derularea evenimentului în aceleași condiții ca până atunci, ceea ce pare să confirme veridicitatea bârfelor pomenite, cele care vorbesc de o gogomârlănie cu leuți subterani între părți cu parfum public. Par, dar capacul a fost pus pe oală și așa a rămas.

Din păcate, principalii perdanți sunt orașul Medgidia și locuitorii săi, care ar fi putut beneficia de două evenimente de marcă, Dan Spătaru și Dapyx, în loc de unul singur. Cred că este inutil să explicăm cât de mult influențează în bine starea comunității astfel de evenimente culturale, precum și ce câștig de imagine aduc orașului, care se afirmă, și în acest mod, ca unul cu potențial atrăgător pentru investitorii ce aduc cu ei fabrici, deci locuri de muncă, deci bunăstare pentru cetățeni.

Anul acesta, în luna octombrie, se împlinesc 80 de ani de la nașterea lui Dan Spătaru și poate că este un moment suficient de potrivit ca un festival dedicat memoriei marelui artist să fie reluat, chiar dacă, din pricina unor orgolii nefericite sau al altor motive, mult mai pragmatice, rudele artistului nu vor să mai acorde comunității posibilitatea de a folosi numele acestuia. Festivalul se poate numi foarte bine și altfel, dar destul de bine gândit ca să poată fi dedicat memoriei artistului al cărui bust tronează în buricul orașului. Important este ca el să fie organizat transparent și eficient, nu doar din punct de vedere artistic, ci și din punct de vedere al comunicării și al exploatării capacității de reprezentare a orașului. Ceea ce, am înțeles eu, primarul Vrabie și-a dorit, dar alții…

Din punctul meu de vedere, un eveniment în debutul lunii octombrie s-ar potrivi perfect cu o sărbătoare de o săptămână a orașului, care să adune în jurul său și un festival al cramelor din județ, al produselor tradiționale dobrogene, practic să fie un Festival al Dobrogei atât de dragi lui Dan Spătaru, în care cireașa de pe tort să fie evenimentul muzical. Un eveniment care să reunească toate energiile culturale ale provinciei din Dunăre și Mare fix în orașul în care, nu-i așa, se întâlnesc „Drumurile noastre toate”

M-am gândit că un prim pas ar fi acela de a cere părerea publicului, cu ajutorul unui sondaj inițiat pe rețelele social media, sprijinit de, probabil, cea mai interactivă pagină Facebook dedicată Medgidiei, Medgidia Noastră, în cadrul căruia am lansat întrebarea:

Anul acesta, în octombrie, se împlinesc 80 de ani de la nașterea lui Dan Spătaru.
Credeți că Festivalul de Muzică Dan Spătaru ar trebui reluat?

Rezultatul a fost dat de exprimarea a 1002 voturi, din care DA – 904 și NU – 98. Așa cum se poate observa în print screen-ul de mai jos, dar puteți consulta și pe pagina menționată, covârșitor de mulți cetățeni s-au pronunțat în favoarea reluării Festivalului Dan Spătaru.