MINAC: DOBROGEA, de la Imperiul Otoman la Regatul României

Yunus Emre Enstitüsü Constanța organizează luni, 8 aprilie 2019, la ora 15:00 la Muzeul de Istorie Națonală și Arheologie Constanța (Sala Pictată) o conferință intitulată „DOBROGEA, de la Imperiul Otoman la Regatul României. Administrație, percepții și relații bilaterale (1878-1918)”. La eveniment vor lua cuvântul Conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu, Lect.univ.dr. Cezmi Karasu şi Dr. Metin Omer.

Dr. Metin Omer este cercetător științific III la Institutul de Știință, Cultură și Spiritualitate „Ovidius”, Universitatea „Ovidius” din Constanța. A obținut titlul de doctor în istorie la Universitatea Hacettepe din Ankara, în anul 2018. Lucrările sale abordează evoluția turcilor și tătarilor din Dobrogea, în principal fenomenul emigrației interbelice și relațiile româno-turce. A coordonat împreună cu Florin Anghel și Gabriel Stelian Manea, volumul de studii Marea, loc al memoriei și al desfășurărilor geostrategice, este coeditor, alături de Adriana Cupcea și Manuela Marin, al volumului Seminarul Musulman din Medgidia. Documente și memorie, apărut la Editura ISPMN, în anul 2016, iar în anul 2017 a coordonat împreună cu Adriana Cupcea volumul Un destin la Marea Neagră. Tătarii din Dobrogea. Începând din anul 2014 predă cursul de Istoria și civilizația tătarilor, iar începând cu anul 2017, cursul Istoria și civilizația turcilor dobrogeni, în cadrul Universității Ovidius din Constanța.

Lect. univ. dr. Cezmi Karasu s-a născut în anul 1958 în Eskișehir. Școala gimnazială și liceul le-a urmat în Eskișehir. Timp de 20 de ani a lucrat la căile ferate. Masteratul și doctoratul le-a urmat la Universitatea Ankara. Din 1994 predă la Universitatea Osmangazi din Eskişehir, Facultatea de Istorie. Între anii 2000-2001 a fost director adjunct fondator la Colegiul Pedagogic Kemal Ataturk din cadrul Universității Ovidius. Lucrările sale se axează pe Țara Românească-Moldova și Dobrogea. Este căsătorit și are doi copii.

Conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu este absolvent al Facultății de Istorie și Științe Politice, Universitatea “Ovidius” din Constanța (1998); teza de doctorat susținută la Universitatea “Alexandru I.Cuza” din Iași cu titlul “Politica Statelor Unite față de Turcia între 1943 și 1952”, publicată la Editura Institutul European, în 2009; Decan al Facultății de Istorie și Științe Politice din 2012. Preocupări în domeniul relațiilor turco-americane la începutul Războiului Rece; în prezent, preocupări în direcția reevaluării raporturilor româno-turce în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial, pe baza documentelor de arhivă românești și a istoriografiei turce; de asemenea, preocupări în direcția publicării literaturii memorialistice turcești despre România; stagii de cercetare la Ankara și Istanbul; coautor al unui volum de documente diplomatice românești, dedicat relațiilor bilaterale româno-turce în perioada 1923-1938 precum 1939-1944, ultimul sub tipar.