OVIDIU CUPȘA, ales prim-vicepreședinte la nivel mondial Organizaţia Maritimă Internaţională

Delegația României participă la cea de-a 31-a sesiune a Adunării Generale, care se reunește la Londra, la sediul Organizației Maritime Internaționale – OMI, în perioada 25 Noiembrie – 04 Decembrie 2019.
Adunarea Generală, care este cel mai înalt organism de conducere al OMI, se întrunește o dată la doi ani și este responsabilă pentru aprobarea deciziilor comitetelor, elaborarea strategiei, bugetului si calendarului de lucru al organizației. Delegații analizează activitatea Organizației din ultimii doi ani și adoptă strategia pentu următorii doi ani, alege Consiliul alcătuit din 40 de membri și membrii Comitetelor.

În cadrul întâlnirii, Directorul General CERONAV, Dr. Ing. Ovidiu Sorin Cupșa a fost ales în funcția de Prim Vicepreședinte al Comitetului 1 – Comitetul Legal, Administrativ, Financiar și de Cooperare Tehnică – care evaluează activitatea OMI între două Adunări Generale.

Pentru România, această alegere reprezintă prima poziție de demnitar pe care o deține într-un Comitet OMI.

„Am fost propus ca Prim Vicepresedinte de către Mexic.
M-au mai susținut în plen Polonia, Indonezia, Maroc, Tonga, Nepal… mai erau și alte plăcuțe ridicate.
Într-o organizație de 174 de state, în care de obicei ne adresăm unul altuia cu numele țării, mi-au pronunțat fiecare numele pe limba lui: Dr „Cupșa”, „Cupsa”, „Cupcia”, „Capcia”…
Very nice words!
(…)
Am așteptat cuminte să se încheie aplauzele.
Apoi am ridicat plăcuța cu „ROMÂNIA” și am încercat să îmi țin statement-ul pe un ton cât mai moderat, să-mi ascund emoțiile.
Am încheiat apoteotic:
– Romanian Government will continue to be an active part of the IMO Convention and a strong support for the IMO’s global positive mission!

Funcția de Vicepreședinte a Comitetului 1 al Adunării Generale este prima demnitate deținută de România la un Comitet IMO.
Cel puțin în istoria recentă.
Nu știu exact dacă, pe vremea când „Navrom” era în Top 10 la nivel mondial, România deținea funcții în Comitete ale IMO.

O pozitie onorabilă pentru România și onorantă pentru mine!” a notat Ovidiu Cupșa pe contul său de Facebook.

Organizaţia Maritimă Internaţională – OMI este o agenţie specializată a Organizației Națiunilor Unite – ONU, creată în 1948, cu sediul la Londra.
OMI reglementează navigaţia maritimă internaţională și armonizează politicile statelor membre. Organizaţia a fost înfiinţată în scopul elaborării convenţiilor internaţionale privind navigaţia maritimă internațională, al facilitării cooperării între statele membre, asigurării securităţii maritime și prevenirii poluării marine.
Toate cele 174 de state membre și trei membri asociați au dreptul să participe la Adunarea Generală.
România este membră a Convenției OMI din 20 martie 1965.