Prefectul Gigel, funcționar la apelul bocancilor

A ajuns Gigel prefect. Sau, cum ar spune madam Caliopi, celebrul personaj al lui Caragiale: Am dat și Bacalaoriatul ăsta! Chiar dacă ziariști cu gura mare și ghiersul ticălos au scris că babacul i-ar fi aranjat foile examenelor, că examenele s-au dat prin funduri de clasă cu examinatori îngăduitori, băietul a luat examenul cu brio. Păi, chiar așa!  Cum alde coate goale ăștia „să-l persecute pe băiat! să-i zdrobească băiatului cariera!… Cum este el simţitor, e în stare să se prăpădească… Ştii ce mi-a zis? „Mămiţo, dacă pierz un an, mă omor!…” E în stare, cum e el ambiţios… închipuieşte-ţi, să-i dea nota 3, şi lui îi trebuie 6… Şi la ce? tocmai la Morală…”

Că prin PNL Constanța e amuzament general, că râd colegii de partid în hohote, ținându-se de curele unii pe alții, ca să nu cadă de pe scaune de penibilul epopeii numirii prefectului Gigel, mă interesează mai puțin. Vorba lui Pleșu, e plină România de Gigei, și, pe deasupra-i, am trăit scene de-un penibil greu de măsurat. Poate și-l mai amintește cineva pe un alt Gigel, absolvent magna cum laude al Academiei de Mici Eforie, mare liberal și el, care zbiera într-o conferință de presă că litrul de benzină e mai scump în România decât în Germania, până l-am întrebat cât este în Germania. Săracu… Nu știa.

Mă interesează capacitatea Gigelului de a fi reprezentantul Guvernului, subliniez, Guvernului României. NU a lui Orban, fiindcă nu a terminat Conservatorul, Secția Mandolină, ci al Guvernului, o instituție a Statului. Iar, dacă îmi amintesc de gândirea și reacțiile lui Gigel când toată presa reclama furăciuni la Teatrul de Stat Constanța și cerea audit la sânge în instituția respectivă, iar el, candid, feciorelnic îmbujorat în obraji de ce urma să spună în public, a propus preluarea integrală a cheltuielilor din teatru și transformarea într-o bojdeucă a gratuităților… Nici bolșevicii nu au făcut așa ceva. Până și ăia cereau performanță de la teatre și nu tolerau furtul. Dar, Gigel al nostru…

În rest, să urăm succes fetițelor și băiețeilor de la partid, care vor ocupa scaunele cabinetului Prefectului Gigel. Și lui Gigel, bineînțeles.