PRIMAR pentru Constanța: Decebal Făgădău, Ovidiu Cupșa, Ion Stelian?

Treburile par destul de interesante de pe scăunelul meu mic și corect profețitor în 2016. Candidații sunt aproape stabiliți, cu o excepție și vreo două fițe de fete mari dedulcite la dulcețuri. Să nu ne amețim și să o luăm pe îndelete.

PSD. Nu are altă alegere și nici nu a dat semn să aibă, așadar candidat va fi actualul primar, Decebal Făgădău. Orice altă variantă e moartă și ne-ngropată, oricâtă imagine s-ar pompa în ea. Dacă nu e Simona Halep, orice alt doritor pesedist sau sprijinit de social-democrați poate să își ia gândul. Chiar atacat din toate părțile și cu grave handicapuri furnizate de tâmpeniile monumentale comise în ultimii trei ani la nivelul conducerii naționale a partidului cu efecte devastatoare la capitolul imagine, Făgădău s-a oprit din prăbușire și a început să recupereze, câte puțin, din bazinul de vot cu noile autobuze, puzderia de evenimente culturale desfășurate în zona istorică, sprijinul pentru cluburile sportive și o parte din lucrările edilitare, mai ales cele care privesc instituțiile de învățământ. Dacă ar da o bidinea pe Cazino și una pe Casa cu Lei, ar câștiga alegerile aproape fluierând. Cum cele două bidinele nu par posibile, cel puțin nu prea curând, rămâne de văzut în care direcție se vor canaliza eforturile electorale.

PNL. Nici un candidat desemnat oficial. Doar o glumă cu trei domni simpatici și atât. Dacă nu apelează la un import din categoria Rareș Bogdan, cum pe vremuri s-a încercat cu Radu Tudor, cunoscutul moderator al Antena 3, peneliștii ar putea apela la un liberal pur-sânge, Ovidiu Cupșa, care, public, nu a spus nici da, nici ba, dar care ar fi un candidat serios, dintr-o multitudine de motive: vechimea în partid, notorietatea în spațiul public, seria de succese interne și internaționale de la instalarea sa la conducerea CERONAV, experiența în zona administrației și în atragerea și managerierea de finanțări europene. Deocamdată e tăcere mare la PNL, dar oameni foarte puțin vorbitori de la București spun că, în cazul în care alegerea candidatului se va mai lungi mult, actualul președinte al PNL Constanța, Bogdan Huțucă, va fi îmbrâncit în luptă, unde chiar și domnia sa știe că va pierde a doua șansă istorică a PNL de a câștiga Primăria și că îi va împlini unui Dichisit visul de a-l zbura și de la conducerea filialei locale a partidului și de pe lista de deputați. Curând, se va face o alegere.

USR. Copilul mângâiat pe cap de PNL Constanța, la dorința (unii zic ordinul, dar…) stăpânului de la Cotroceni, lăsat să crească pe voturile radicale liberale, USR le-a tras o scatoalcă peste urechi liberalilor de-au urlat câinii-n Giurgiu de durere la europarlamentare, însă nu pare capabil să producă un candidat cu frază, altul decât deputatul Stelian Ion. Care, ca apreciere personală, și-a făcut o jumătate din Mea Culpa în fața publicului, admițând că l-a slujit pe Radu Mazăre prin clocirea de dosare în instanțe pentru ziariștii care îl deranjau pe acesta. De beneficiile obținute, cu plăcere sper, de la o cunoscută instituție publică din Constanța, tot în vremea primarului Mazăre, coincidența dracului, încă nu s-a scuzat, dar să zicem că mai are timp. Totuși, publicul USR nu este foarte interesat de legăturile potențialului candidat Stelian Ion cu fostul primar Mazăre, așadar, de la înălțimea procentelor amețitoare de la europarlamantare, deputatul userist poate fi un candidat cu foarte mari șanse de a ajunge în scaunul fostului său binefăcător, domnul Mazăre. Dacă declarația lui Cioloș de pe scena din Piața Ovidiu, la prezentarea lui Dan Barna în cursa prezidențială, a fost o bătaie clară a șeii, să priceapă calul, atunci candidatul Stelian Ion pe valul USR Constanța are șanse foarte serioase la câștigarea alegerilor.

PMP. Traian Băsescu ar trebui să spună săru-mâna norocului, fiindcă mai are un politician de calibru la Constanța, altfel partidul său era oale și ulcele. Claudiu Palaz este, indiscutabil, candidatul partidului, un candidat bun, dar pe care partidul îl trage în jos. Candidatura lui nu are șanse decât teoretice la câștigarea cursei, însă Palaz va trage pentru lista de consilieri, obținerea unui număr mai mare de consilieri sau, cel puțin, prezervarea celui actual fiind suficientă pentru a juca un rol important în politica locală și a se gândi serios la alegerile parlamentare, unde probabil că nu va mai accepta un Turcescu inutil pentru Constanța. Ca o dovadă că Palaz este un adversar serios, de scurtă vreme s-au scos pe geam  mitraliere mai mult sau mai puțin de presă spre ciuruirea convenabilă și din vreme a pemepistului.

ALDE-PRO ROMÂNIA. Deocamdată, alt nume, cu excepția cu Gabriel Daraban, președintele ALDE Constanța, un personaj destul de palid, cu un discurs extrem de nișat pe chestiuni economice, nu se vede în noua alianță politică, dar este de așteptat ca Pro România să revendice partea leului, date fiind rezultatele de la alegerile europarlamentare. Ca atare, candidatul va veni din acea zonă politică și este posibil să fie un personaj nou, în nici un caz Mircea Banias, a cărui trecută aventură electorală în ceea ce privește Primăria Constanța a fost un dezastru. Zvonurile spun că s-ar fi căutat un candidat viabil în afara formațiunii lui Ponta, undeva în zona media, cineva cu expunere mare și notorietate pe măsură. Vom afla curând. Oricine va fi, acesta ar putea avea misiunea de a maximiza numărul de consilieri ai ALDE-PRO România în Consiliul Local, șansele de câștigare a cursei fiind foarte mici.

VERGIL CHIȚAC. Pe primul loc la capitolul notorietate în sectorul independenților. Cu o asociație civică foarte gălăgioasă și cu un avocat foarte capabil în proximitatea acesteia, căruia i se datorează, de fapt, cvasimajoritatea reușitelor din acțiunile îndreptate împotriva actualei administrații locale, dar fără de partid, fără mogul și fără mijloacele media din 2016. Guri rele și vorbitoare spun că domnul Chițac ar zgâria la ușile închise ale PNL. Posibil, deoarece se mai spune că există cercetări de piață care ar conține cifre electorale destul de favorabile domniei sale. Totuși, la cât de des i-a fost semnalată prezența în studiourile Antena 3, e de bănuit că Vergil Chițac ar putea fi candidatul proaspătului partid al lui Dan Voiculescu, pe care acesta îl promovează extrem de intens. Dacă nu cumva vom vedea un triumvirat semitransparent ALDE-PRO ROMÂNIA-PPU, cu primele formațiuni la vedere și a treia la umbră, dar cu Antenele bine plasate și candidatul Vergil Chițac vârf de lance. Mai este loc de negocieri, deci este posibil.

MOHAMMAD MURAD. Important om de afaceri, cu mari interese în zona litoralului românesc, care a afirmat de mai multe ori, în public și în privat, că ar putea candida independent la Primăria Constanța. Avantajele sunt date de capacitatea foarte mare de a-și finanța campania, fără a-și crea obligații față de terțe părți, influența consistentă în zona media, mai ales în televiziune, susținerea de care beneficiază din partea unor cercuri de afaceri, mai ales din zona de turism. Dezavantajele sunt date de reflexul sociologic constănțean, care nu ar vota în ruptul capului anumite fâșii sociale, cu impact covârșitor asupra rezultatelor unei candidaturi a omului de afaceri.

ANDREI POPESCU. Consilier local printr-o mișcarea îndrăzneață în 2016 și cu ceva succes la voturile din acea rundă de alegeri. Fără nici o șansă în runda 2020. Este, probabil, curtat de partide mici, dar, va obține, cel mult, un post de consilier local.

ALȚII. În perioada imediat următoare alegerilor prezidențiale vor apărea puzderie de candidați complet lipsiți de șanse, reprezentând partide mici, din categoria Partidul Verde, PNȚCD, PRU, etc.