Prosteli electorale cu tineri legați de glie

Există, în zilele noastre electorale o sumă de gogomani din toate taberele politice, care asudă pe rețeaua socială a tuturor îngălaților din univers, propagând o prosteală politică privind legarea tinerilor de glie. Să nu mai plece, domnule tinerii afară, că nu se mai întorc; Să-i păstrăm aici; Cât mai mulți!, bolborosesc din buze și degete comunicatorii pu…atriei noastre!

Dacă ar fi deschis și o a treia carte, după aia de telefoane și mersul trenurilor, gogomanii ar fi putut afla următoarele:

  • o serie de voievozi români, mândria țării, s-au instruit pe la Stambul și Viena, apoi au venit în Țările Române, unde s-au apucat ori de justiție, vezi cazul lui Vlad Țepeș, ori de scris cărți de căpătâi pentru români, dar și pentru turci, vezi cazul Dimitrie Cantemir, care a fost și membru al Academiei din Berlin. Lista e lungă, dar nu-mi pierd timpul aici
  • Revoluția de la 1848 s-a făcut cu tineri instruiți pe la Paris și Berlin, nu la Constanța și nici la Arad
  • Mica Unire s-a realizat tot cu elite învățate și cu pumnul greu din cârciumile din București și Iași, dar și cu parfumurile fine din dormitoarele doamnelor de la Paris și Berlin, între două cursuri universitare plictisitoare
  • Marea Unire s-a făcut după jertfele unei armate române conduse de ofițeri lustruiți în școlile militare de la Paris și Berlin, din nou, drăcia dracului! Iar Tratatul de recunoaștere a fost negociat de niște băieți fini, instruiți prin marile capitale ale Europei, obișnuiți ai trenurilor de caviar românesc, ai cisternelor de șampanie franțuzească, precum și-a dantelurilor fine de dansatoare.

Promotorii prostelilor s-ar putea ține de mânuță cu Marele Bășcar – tovarășul Gheorghe Gheorghiu Dej și Marele Cizmar, tovarășul Nicolae Ceașescu, cei care au ridicat garduri și-au dat drumul la câinii grănicerilor pe fâșii, tot ca să nu ne mai plece tinerii din țară.

Tinerii nu trebuie ținuți în țară, dimpotrivă, trebuie încurajați să studieze oriunde își doresc. Trebuie sprijiniți în efortul lor de a accesa cele mai înalte școli din Europa. Trebuie făcuți să simtă că STATUL ESTE SLUGA LOR ȘI NU EI SLUGILE STATULUI.

Mai mult, tinerii care dintr-un motiv sau altul s-au stabilit în Europa, suntem cetățeni europeni, nu? – parcă așa sună altă zicere ultravehiculată de gogomani – trebuie ajutați de armata de securici și idioți aciuiți prin ambasade și care, acum, ronțăie inutil basculante de bani publici, să își dezvolte afacerile, să prospere cât mai mult și mai repede, fiindcă ei sunt ambasadorii României. Dacă se poate, să îi ajute să își lege afacerile de România, să transfere servicii, prosperitate și valori europene spre acasă.

În drumurile mele prin Europa, am cunoscut un tânăr, Andrei Vîlcovan, stabilit la Sankt Petersburg, c-așa a vrut destinul să i se întâmple (și nevastă-sa!). Andrei Vâlcovan a deschis o agenție de turism și se tot străduiește să repatrieze contravaloarea tezaurului românesc pic cu pic, aducând cât mai mulți turiști ruși în România, unde să le luăm banii cum ne-om pricepe mai bine. Din păcate, în efortul lui, Andrei e aproape singur, fiindcă autoritățile diplomatice românești nu se omoară cu firea să-l sprijine aproape deloc, iar cele comerciale din țara natală îi mai pun câte-o talpă pe spinare. Doar o mână de ziariști și câțiva oameni din turism încearcă să-l sprijine, cu puterile lor private, pe românul nostru din Sankt Petersburg. Ar putea Statul român să-l sprijine pe Andrei Vîlcovan? Ar putea da-l doare ca-n filmul Reconstituirea: îl doare-n cur. Este oare interesat Andrei Vîlcovan de promisele scutiri de impozite (de către o parte a gogomanilor) sau măririle (promise de altă parte a gogomanilor) la salariul minim din România? Bineînțeles, nu. Ar fi bucuroși proprietarii din industria ospitalității din România să ia banii rușilor, cei mai cheltuitori turiști din Europa? Ar fi, dar pe politicianul gogoman și pe funcționarul de stat îi doare la bască.

Pe scurt, tinerii trebuie să simtă că ACASĂ ESTE ÎN ROMÂNIA. Iar asta nu ține de prosteala legării de glie, ci de o viziune coerentă și, mai ales, inteligentă privind dezvoltarea statului pe următorii 20-30 de ani.

PS Proștii patriei noastre ar fi bine să știe că, de la apariția Homo Sapiens încoace, migrația se face de la Est spre Vest. Nu s-a schimbat nimic de peste 40.000 de ani…