Războiul de la Medgidia. Toți contra Vrabie, un film pe care l-am mai văzut…

Va fi un război la Medgidia. Oameni care au visat privilegii și beneficii grase odată cu instalarea lui Valentin Vrabie ca primar al Medgidiei, oameni care au crezut că își vor păstra privilegiile și beneficiile nerușinate, oameni care se lăudau că ei l-au inventat pe Vrabie, oameni care au stat cu curul pe oraș, care l-au îndatorat, care l-au muls, care l-au transformat în feuda lor, toți oamenii aceștia, precum și lupi noi în piei de oi, s-au strâns, au găsit un miel de scos în față și se pregătesc de război. Se folosesc măști meșteșugite pe care publicul să le privească cu simpatie și să le răsplătească cu voturi. S-au folosit și viclenii…

Dacă ar fi fost un război în care victime ar fi fost doar politicienii, cu unele păreri de rău, nu mi-ar fi păsat prea mult, fiindcă politicienii înșiși știu că puterea se câștigă și că vine o zi când vor pierde și vor dispărea, dar, așa cum arată lucrurile acum, războiul pare împotriva Medgidiei, un oraș aproape fără viață acum 3 ani, copleșit de sentimentul distrugerilor, care a început să creadă, din nou, în steaua lui norocoasă, un oraș în care sosirea lui Vrabie ca primar a produs schimbări fundamentale, ori de Medgidia îmi pasă, din anumite considerente culturale (muzeu, băile turcești, festivalul Dapyx, etc).

Manevra de împachetare a lui Valentin Vrabie a început de vreo 2 ani, dar a devenit evidentă în ultimul an. Întâi, copii politici din flori ai PSD cu domiciliul în Medgidia au purces la luptă mediatică, cu largul concurs al unor foști apropiați ai lui Vrabie, care poftiseră privilegii financiare la care nici cu gândul nu gândește vreun biet cetățean al municipiului chiar în vremurile în care nici bani de salarii pentru angajații Primăriei nu erau și s-au simțit cumplit de ofensați că nu au primit ofrandele pe tăvi de argint. Nu a funcționat. Nici nu avea cum, fiindcă nu poți minți cetățenii Medgidiei că cerul este verde, când ei văd cu ochii lor că-i albastru. Apoi, s-au găsit soluții care să blocheze  activitatea Consiliului local, iar PNL s-a arătat entuziasmat să îl strângă la piept pe Valentin Vrabie, să-l bage în rândurile sale și să-i promită sprijinul de care avea nevoie. De fapt, nu cred deloc că a avut alt gând, vreo secundă, decât acela de a-l bloca la mantinelă, să-i bareze drumul spre candidatura la Consiliul Județean, fiindcă știau și atunci, la fel cum știu și acum, că Vrabie este singurul lor candidat cu șanse în această direcție. Nu m-ar mira să aflu despre o înțelegere tripartită cu scopul clar ca Vrabie să fie forțat să candideze DOAR la Medgidia și să îi fie livrat un Consiliu ostil. Altfel de ce ar avea anunțați numai candidați care doar să îl încurce, inclusiv neanunțatul candidat USR, cel care i-a fost mână dreaptă, Mielul de scos în față?

Acesta ar fi tabloul politic. Vrabie contra tuturor, după părerea mea, chiar și împotriva propriului partid. Sigur, e un film pe care l-am mai văzut și care ar trebui să îi convină de minune primarului Medgidiei, obișnuit în asemenea posturi, având profilul politicianului care mobilizează „oastea” cetățenilor de partea sa. Dacă va reuși să încheie într-o măsură acceptabilă proiectele Stradă-Școală-Spital, care au schimbat fața Medgidiei, manevrele politice adverse nu vor face prea mulți bani la urna de vot.

În altă ordine de idei, i s-a reproșat lui Vrabie că nu stăpânește întocmai și la timp limba română. Nu-mi amintesc să-l fi votat cineva ca să fie profesor de limba română. I s-a spus de mai multe ori că folosește un limbaj injurios. Așa a făcut, am văzut și eu, dar când te înjură unul din oră-n oră, de fier să fii să nu-i zici ceva de neamuri. Până și lui Iliescu i-a scăpat un „animal”… I s-a reproșat că în timpul liber și personal e prieten cu Bachus. Îmi vine să râd de acuzația asta, când îmi amintesc că Traian Băsescu a fost președintele României. De două ori. Bine că nu e prieten cu Hermes, zeul hoților. I se reproșează că-i plac femeile. Dacă acuzatorilor le plac bărbații, asta-i viața, nimeni nu e perfect… Cu alte cuvinte, dacă are șapcă, de ce nu are fes, dacă fumează fără filtru, de ce nu pipă, șamd. Prostii. Cetățenii l-au votat ca să le repare străzile, spitalul, școlile și grădinițele, ca să le readucă locurile de muncă acasă. Cred că puțin le pasă dacă după program, primarul se îmbracă în Freddie Mercury și cântă God Save The Queen acompaniat de Corul Amazoanelor din Văscăuți. Le pasă ca acesta să își facă treaba de primar. În orice caz, urmează ca spațiul virtual public să fie invadat, bineînțeles, cu prostii și mai mari, căci imaginația trompeților de campanie nu are limite.

Nu pot să cred în buna-credință a celor care, mă repet, au stat cu curul pe oraș, care l-au îndatorat, care l-au muls, care l-au transformat în feuda lor sau nu au făcut nimic din toate acestea, dar au avut știință de ele și nu au făcut nimic ca să le împiedice. Probabil că nici cetățenii Medgidiei nu cred.

Vom constata peste 9 luni ce va naște legendara Vale Karasu…