SEA STATUS – NU TE ÎNECA, FRATE! (aplicație pentru Homo Haștagus)

Acum vreo două săptămâni, un grup de prieteni de pe lângă un grup de instituții serioase – Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profeşionişti şi a Salvamarilor din România, ISU Dobrogea – m-a invitat pe plaja Zoom la o lansare de aplicație salvatoare de vieți de haștagi proști, drăcovenie online purtând numele englezesc SEA STATUS. Nu exagerez când spun ce spun. Aplicația este foarte bună informativ, dar nu știe să umfle colace, nu știe să dea la vâsle, dar mai ales nu știe să-i fută una peste ceafă idiotului care o consultă și vrea să dea o fugă în apa mării când valurile au trei metri, suflă vântul cu zeci de metri pe secundă, însă i-a spus pițipoanca din dotare că el e cel mai Tarzan prost de pe plajă. Rămâne ca salvamarul să alerge după Homo Haștagus, să-l scoată la mal, să-i bage prostului aer în plămâni, în loc de apă, și să-l trimită acasă respirând, ca să aibă ce pupa cald familia.

Întâlnirea cu lansatorii aplicației a fost absolut agreabilă, mai ales că ne cunoașteam între noi, ziariști, autorități și salvamari, iar combinația de cafea fierbinte și apă rece mi s-a părut mereu foarte potrivită pentru o șuetă constructivă.

Pe scurt, ce face aplicația: > pune la dispoziţia tuturor celor care vor să se bucure de plajă şi mare un instrument rapid de informare şi raportare a situaţiilor critice din zonă > dacă permiteţi ca aplicaţia să vă geolocheze, veţi primi informaţii despre steagul arborat de salvamari în zona în care vă aflaţi, dar şi diferite alerte pentru a semnala starea de siguranţă sau de pericol > puteţi descoperi informaţiile necesare despre pregătirea procesului de salvare a unei persoane de la înec, echipamentul de salvare, precum şi sfaturi utile pentru turişti, localnici, dar şi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării.

Teoretic foarte important, dar altfel, caracalian spus fix puța, aplicația SEA STATUS alertează turiştii în situaţia în care condiţiile meteo pun în pericol viaţa celor aflaţi pe litoral. De asemenea, prin intermediul aplicaţiei puteţi apela la numarul de urgenţă 112 în momentul în care sunteţi martorii unui incident care necesită prezența salvamarilor, a paramedicilor SMURD şi a scafandrilor de la ISU Dobrogea. Adică un fel de Mori, mă!, dar online, nu la telefon, ca biata Alexandra din Caracal. Mă rog, să zicem că ajungi la pompierii ISU, nu la miliția din Cogealac, deci primești 9 vieți în plus, ca pisica. Păcat că aplicația nu dă și vieți și nu pune poze cu pisici, c-ar fi devenit imediat foarte populară.

Aplicația se poate găsi pe magazinele cu mocangeli Android și IOS, de unde poate fi descărcată de orice Homo Haștagus, cu condiția ca telefonul din dotare să nu fie cu disc sau măcar să fie încărcat.

Acestea fiind spuse/scrise, dragi Haștagieni, dacă bate vântul și sunt valuri, iar salvamarul a pus un ditai steag roșu, nu e semn pentru vreun flashmob MUIE CINEVA pe digul de larg, consultați aplicația SEA STATUS și stați dracului acasă ori pe nisip cu desenatele de alături, care să vă spună ce zmei sunteți și unde vor să bage ceva în gură diseară! Viață lungă!