ȚARA MOARTĂ, documentar despre antisemitism la Centrul Jean Constantin

Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” în colaborare cu Micro Film, invită constănțenii la o lecție de istorie, luni – 18 martie 2019, începând cu ora 18:00, prin documentarul „Țara moartă”.

Proiecția, în forma unui documentar-eseu pune în valoare colecția de fotografii realizate de Costică Acsinte într-un mic oraș din România anilor 30 –40. Documentarul a fost realizat de regizorul Radu Jude și prezintă două mărturii din acei ani și din perioada premergătoare – cu sfârșitul celui de-al patrulea deceniu al secolului XX, al dictaturii regale. Coloana sonora este compusa în principal din fragmente din jurnalului unui medic evreu – Emil Dorian, din aceeași perioadă si dezvăluie ceea ce fotografiile nu pot înfățișa: răspândirea antisemitismului, o descriere bântuitoare a Holocaustului din România, un subiect rareori discutat astăzi în societatea românească.

Pelicula, prezentată în premieră internațională la Festivalul de la Locarno, are montajul semnat de Cătălin Cristuţiu, iar sunetul de Dana Bunescu. Filmul a fost realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.