15 mai în Istorie: Moare, în exil, Alexandru Ioan Cuza, părintele României moderne

Pe 15 mai 1873, moare în exil Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Române, părintele fondator al României moderne. Decesul s-a produs la Hotelul Europa din Heidelberg, ca urmare a unei puternice răceli, domnul fiind suferind însă și de o boală mai veche (astm) precum și de unele tulburări ale ficatului și inimii. Cuza avea doar 53 de ani.
A fost înmormântat inițial la Biserica Domnească de lângă Palatul domnesc de la Ruginoasa, conform dorinței sale, la funeralii participând cel puțin 30.000 țărani, alături de care au stat liberalii Petre Grădișteanu, Andrei Vizanti, Nicolae Ionescu, Mihail Kogălniceanu. După cel de-al Doilea Război Mondial, osemintele domnitorului au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iași.

Alexandru Ioan Cuza a fost, fără îndoială, părintele fondator al României moderne. Cu ajutorul lui Mihail Kogălniceanu, un strălucit om politic și prim ministru, au fost inițiate o serie de reforme care au schimbat profund statul și l-au împins pe drumul progresului cu o forță extraordinară.

Secularizarea averilor mănăstirești. A readus în folosul ţării un sfert din pământul arabil, care a permis adoptarea reformai agrare. Prin împroprietărirea a circa 460.000 de familii de ţărani a fost detensionată societatea, predominat rurală în acea perioadă. A fost interzisă tăierea pădurilor aparținând de mănăstiri și s-a dispus returnarea obiectelor valoaroase de cult către Biserica Română, acum devenită biserică de stat. S-a interzis slujirea în limba greacă, trecându-se la slujbele în limba română, cu excepția a trei biserici de pe teritoriul țării. CONTINUAREA în Poveștile Mării Negre