1916. Mii de refugiați constănțeni găzduiți la Brăila

SOLIDARITATE. Sub semnul unei empatii necesare, nu ezit să redau, astăzi, un fragment din apelul disperat al Primăriei Constanța către Primăria Brăila, din anul de grație 1916.

„În orașul Brăila se găsesc câteva mii de refugiați din Constanța. Traiul zilnic din cauza prea marii aglomerări de populație refugiată a devenit foarte greu. Alimentele pe piețele publice se găsesc cu mare greutate și în marea majoritate a cazurilor refugiații nu pot dobândi nici strictul necesar. Asediat zilnic de plângerile și îndurările populației din Constanța că lor nu li se vinde carne, zarzavaturi, pește și de multe ori și pâine, facem un călduros apel la părinteasca domniei voastre oblăduire și vă rugăm a lua măsurile salutare ce veți binevoi a le socoti mai eficace. În completarea celor mai de sus vă facem și următoarea propunere ca întruna din gheretele comunei să se deschidă o măcelărie pentru populația Constanței, plătind chirie și taxele respective de abator, și vânzând obligatoriu carnea mai ieftin decât la cursul oficial al pieței. Vânzarea s-ar face sub privegherea unui comisar polițienesc și unui funcționar superior al primăriei de Constanța, iar carnea tăiată să nu se vândă decât refugiaților noștri.”

În ciuda tuturor lipsurilor pe care și brăilenii le resimțeau, a faptului că mii și mii de dobrogeni umpluseră orașul și apăsau greu pe bugetul lor, a tifosului care omora sute de oameni zilnic, autoritățile au făcut tot ce era omenește să facă, fără să se plângă, răspunzând simplu, în două cuvinte uriașe: Se aprobă.