Artiștii plastici din Constanța, solidari cu Sorin Colesniuc în fața atacului politic

”Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Constanța 1, organizație cu o activitate artistică remarcabilă în Dobrogea, având înscriși peste 90 de membri, a aflat cu stupoare din articolele apărute în presa locală că evaluarea anuală a managementului instituției conduse de către domnul Sorin Marcel Colesniuc a fost respinsă la vot de către unii membri ai Consiliului Județean Constanța, în ciuda faptului că nota acordată de comisia de specialitate a fost 9,60.

Este o datorie de onoare din partea filialei să reamintească tuturor celor implicați în actul cultural că, indiscutabil, activitățile științifice și culturale din MINAC, de la venirea domnului Colesniuc, au fost numeroase și de anvergură națională și internațională.

De asemenea, prin implicarea domnului Sorin Marcel Colesniuc, acțiunile Filialei Constanța 1 a UAP au avut un suport deosebit, domnul Colesniuc dovedind interes pentru artă și disponibilitatea de a colabora. Acest lucru a fost posibil prin punerea la dispoziție a unui spațiu expozițional în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și printr-o atenție deosebită acordată artiștilor care au putut organiza astfel numeroase manifestări artistice, expoziții naționale și internaționale care s-au bucurat de aprecieri în rândul publicului.

Este cunoscut faptul că de multă vreme artiștii plastici nu au la dispoziție un spațiu expozițional și efortul managerului MINAC a însemnat un real sprijin pentru arta contemporană dobrogeană. Activitățile filialei s-au putut diversifica, iar artiștii au donat constănțenilor lucrări care au intrat astfel în patrimoniul cultural al orașului.

Membri filialei noastre constată cu îngrijorare că în acest moment politicul intervine intolerabil în bunul mers al vieții culturale constănțene, și așa afectate de restricțiile provocate de pandemia de COVID.

Solicităm celor care au capacitatea de a hotărî soartea instituțiilor culturale să reflecteze cu seriozitate și responsabilitate la ceea ce pot produce prin deciziile pe care le iau în funcție de comenzile politice.
Avem speranța că nu va fi aplicată încă o lovitură culturii constănțene.

Cu cele mai sincere gânduri,
Filiala Constanța 1 a UAP”