Constanța Altfel sau întoarcerea în comunism, fără lumini de Crăciun în oraș

Dragă Vergil,

Am înțeles că anul acesta, în care ai devenit primar peste banii orașului Constanța, copiii noștri și copiii care încă mai trăiesc în inima noastră de adulți, nu se vor mai bucura de luminile Crăciunului. Vom avea un oraș trist, rece și întunecos, chiar în zilele în care ne bucurăm pentru Nașterea Mântuitorului, așa cum era pe vremea comunismului.

Dacă vrei să te întorci în comunism, dragă Vergil, întoarce-te singur, între pereții casei tale. Oprește-ți caloriferele, stinge lumina, trage-ți izmenele până la gât, pune-ți halatul gros de monton, înfundă-ți căciula rusească peste urechi, aruncă-ți bradul pe geam și scrie de 100 de ori pe fața de plapumă ”Moș Crăciun nu există”.

Mie îmi ajung anii de întuneric, frig și Sărbători ascunse în casă, lângă un brad de plastic pe care l-am urât atât de mult, încât am jurat că fiicei mele nu-i va lipsi niciodată Bradul adevărat oricât de sărac voi fi. M-am ținut de cuvânt, Vergile, fiindcă cel mai ticălos hoț de pe fața pământului este acela care fură bucuria unui copil. De ce vrei să furi bucuria copiilor de lângă și din noi, primarule Vergil?

Poate că, așa cum spun unii, vor fi fost prea mulți bani în anii care au trecut, anii lui Făgădău, și sunt prea puțini în anul domniei voastre, anul COVID-19. Nu găsesc în asta un motiv de a stinge luminile Nașterii Domnului. Măiestria unui conducător se arată prin fapte pe care le poate face acolo unde alții nu pot. Dacă nu poți, dragă Vergil, e bine să ne spui, deși e mai bine să-I mărturisești Lui neputința…

Împodobirea unui oraș în pragului Crăciunului, dragă Vergil, este un obicei vechi și frumos. Așa cum este obiceiul de a te îmbrăca frumos și a merge la biserică. Așa cum este obiceiul de a te îmbrăca frumos și a te așeza cu familia la masă. Chiar și în anii cei mai crunți ai comunismului, dragă Vergil, s-a găsit prin fundul unui congelator, prin colțul unui frigider ceva de pus pe masa Crăciunului, ca semn al speranței pe care o aduce Nașterea Mântuitorului.

Dragă Vergil, știi cum arată alte orașe în vreme de COVID? Uite, așa arată. Îți place? Imaginea asta ne-a oferit-o Sebastian Bodu, pe contul lui de Facebook și este din Strassbourg, pe lângă Bruxelles, orașul de unde ne-ai spus că ai luat…