Demersul lui Cupșa a reușit: Marinarii, declarați key workers la nivel mondial

”Un pas necesar pentru deblocarea schimburilor de echipaj.

Pandemia de coronavirus a afectat transporrul maritim și schimburile de echipaj la nivel mondial.
Încă din data de 20 martie am transmis o scrisoare către IMO, fiind unul dintre cei care a cerut declararea de către IMO a marinarilor ca fiind „key workers”.

În urma reacțiilor din industria maritimă și a scrisorilor adresate de marile organizații maritime către ONU și IMO, IMO a emis Circular Letter 4204/Add 6, prin care recomandă tuturor statelor membre să declare marinarii ‘key workers”, aceștia fiind vitali pentru economia mondială.

În acest sens, IMO cere statelor o serie de măsuri necesare asigurării unui transport maritim fluid și sustenabil: o abordare care să permită schimburile de echipaj, aprovizionarea, operarea navelor, certificarea marinarilor.

Printre măsuri se cere:
– exceptarea de la restricțiile de circulație internațională,
– recunoașterea reciprocă de către state a actelor de identitate, certificate de competență, cursurilor STCW conforme, că putând face dovada capacității de a profesa, pentru realizarea schimburilor fără alte documente suplimentare,
– permisiunea debarcării în porturi și a tranzitării libere a teritoriilor statelor în care se realizeaza schimbul de echipaj,
– aprobarea unor protocoale de consultare/diagnosticare rapide, adecvate schimbului de echipaj.

Circulara transmite, de asemenea, recomandări adecvate și liberei circulații a navelor, subliniind rolul vital pe care îl are transportul maritim în economia mondială și în lupta împotriva pandemiei.

Așa cum estimam, implementarea acestor recomandări de către statele membre, va permite reluarea schimburilor de echipaj în următoarele săptămâni.
Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Sănătate maximă tuturor!”

SURSA: Facebook – Ovidiu Sorin Cupșa