Dilema virusului de pangolin: Mai bine politicieni mici decât generali mari?

Da, excelent materialul colegului Marius Florian, care, pe lângă comentariul la care mă voi referi mai jos, punctează informații clare și concrete despre oameni și locuri în care se vor desfășura repatrierile concetățenilor din Italia, în acest moment. Un astfel de material îmi dă siguranța că cineva, acolo, în vârf, EXECUTĂ, subliniez cuvântul și vă rog să îl rețineți, dispozițiile primite.

Marius Florian e de părere că față de trecutul glorios la care am făcut referire AICI, există nu doar deosebiri, ci și similitudini, și face vorbire de politicienii mici care ne-au condus și ne conduc, încă. Există excepții, dar e ceva ce trebuie subliniat și, din nou, fac apel la istorie, reamintindu-vă momentul când romanii au inventat funcția de dictator, oferind unui civil, inițial un magistrat, apoi senator, puteri discreționare, cu scopul de a-i salva dintr-o situație complicată. Vechea denumire era magister populi. Acesta beneficia de drepturi nelimitate, imperium, fără a fi silit să dea socoteală și fără coleg de funcție, pentru o perioadă maximă de 6 luni. Vi se pare destul de asemănător cu Starea de Urgență? Dacă da, începeți să înțelegeți ce înseamnă, cu adevărat, starea de urgență, din care, deocamdată, se vede doar primul palier. Urmează celelalte.

Personal, însă, prefer politicieni mici, pe care îi putem ajuta/îndrepta decât să trăim o poveste ca a celebrului Lucius Cornelius Sulla. Cine dorește, poate aprofunda. Istoria este o poveste fascinantă, vorba lui Adrian Cioroianu.

Da, politicienii pot fi mici sau pot deveni așa, dacă nu înțeleg, dragă Marius, care este tâlcul zicerii populare: Când stăpânii se ceartă, slugile se bat. Și, în majoritatea îngrijorătoare a cazurilor, exact așa se întâmplă. Diferența dintre 1916 și 2020 este că, atunci, am avut un rege vizionar și o regină de legendă, plus o mână de primari patrioți, care s-au ridicat deasupra vremurilor. Și încă ceva, eram în stare de război, ceva ce locuitorii de azi ai Facebook-ului nu au capacitatea de a mai înțelege, poate doar bătrânii să poată povesti.

Da, dragă Marius, bătrânii aceia pe care trebuie să îi apărăm astăzi, nu numai dintr-un reflex al SOLIDARITĂȚII NAȚIONALE, ci din simplul motiv că ei sunt depozitarii memoriei noastre recente. Cine nu are bătrâni, să-i cumpere, spune o vorbă, tot bătrânească. Ei bine, cine mai are bătrâni, să-i apere, ar trebui să fie sloganul zilelor noastre. Însă, rațional, cu calmul și siguranța unui lider, transmițând semnale de încredere/

Sigur, să nu ne închipuim că prefectul Constanței e vreun tip capabil. El doar EXECUTĂ ordine. Deocamdată sunt ordine primite de la un civil. Dacă acești civili nu vor fi capabili să stăpânească situația, vom înțelege și mai bine ce înseamnă Starea de Urgență, căci la conducere vor apărea militarii.

De aceea, dragă Marius, trebuie să cerem politicienilor zilelor noastre calm, responsabilitate, rațiune, comunicare sigură, nu mesaje de isterizare.

De fapt, nu genul ăsta de momente este rigla cu care istoricii îi vor măsura peste 50 sau 100 de ani?