George Vișan: România, locul 31 în Europa la puterea de cumpărare

”Luna trecută revenirea economică a zonei euro a stagnat, în condițiile în care a fost afectat grav sectorul serviciilor.

Un studiu publicat de EY Future Consumer Index arată că, ,, peste o treime dintre consumatorii globali (37%) susțin că pandemia de COVID-19 va continua să le afecteze viețile, timp de cel puțin incă un an, ponderea pe acest subiect fiind mai mare în Europa, respectiv de 43%.”
În condițiile în care în 2020 europenii au o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 13.894 de euro, România clasandu-se pe locul 31, cu aproximativ 60% sub media europeană, potrivit unui studiu GfK Purchasing Power pentru România și Europa.

În ultimul trimestru din 2020, BCE se asteaptă la adâncirea crizei economice în zona euro. Deasemenea se estimează de către Comisia Europeană că, economia europeană va ajunge la nivelul de dinainte de pandemie abia în 2022. Economia zonei euro se indreaptă spre o dublă recesiune.

În Franța rata șomajului a urcat în trimestrul trei din 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani iar în Marea Britanie rata șomajului în trimestrul trei din 2020, a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, în timp ce Austria alocă pană la două miliarde de euro pentru sprijinirea firmelor afectate de restricții.

Iar la noi, fantasticul Ministru al Finanțelor, va anunta saptamana viitoare, probabil, si ultima rectificare bugetară. Dumnezeu cu mila, cu asemenea incompetenti la guvernare limitarea crestereii deficitului bugetar anul acesta este o țintă greu de atins, mai ales că perspectivele economice sunt în scădere.”

George Vișan, deputat PSD Constanța
(sursa: Facebook)