Hram la biserica „Sf. Nectarie și Sf. Teodor Tiron” din Constanța

Luni, 17 februarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron.

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron s-a născut în Siria și a făcut parte din armata romană în legiunea Tironilor formată din soldați tineri (de aici și numele de Teodor Tiron). Sfântul Teodor Tiron comanda o cohortă de câteva sute de ostași, cei mai buni din legiune (care număra în jur de 5.000 de oameni) și aceștia se numeau margariți (adică tari și puternici). În anul 304 legiunea a fost mutată din Siria în Amasia, capitala Pontului.

La ceva timp după așezarea în Amasia legiunea a primit ordin ca toți ostașii să aducă jertfă zeiței Cibela. Totodată, era un mod prin care se verifica în ce măsură pătrunsese creștinismul în rândurile armatei. Sfântul Teodor Tiron a mărturisit că este creștin în fața comandantului care l-a sfătuit, fiind unul dintre cei mai valoroși ostași, să renunțe la credința în Hristos și să jertfească idolilor, i s-a dat chiar și un timp de gândire.
În acea noapte Sfântul Teodor Tiron a incendiat templul, a fost descoperit și dus înaintea guvernatorului. A rămas statornic în credință și a primit moarte mucenicească.

Sinaxarul amintește de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), când acesta a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimeni nimic din piață, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

Duminică, 16 februarie, parohia „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul, Sf. M. Mc. Teodor Tiron și Sf. Ierarh Luca al Crimeei” din Constanța (zona Medeea) își cinstește cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Teodor Tiron.

Sfânta Liturghie va fi oficiată de la ora 8.30, de către doi ierarhi: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, alături de un sobor de preoți și diaconi.