La Constanța sunt 28 de paturi cu 28 de ventilatoare. Suficient pentru momentul actual, spune ministrul

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru s-a deplasat la Constanța pentru evaluarea situației de moment, a pregătirilor făcute în perspectiva unui prim punct culminant al infectărilor cu COVID-19, așteptat în jurul Paștelui. Itineraul ministrului a cuprins Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, zona de carantinare Techirghiol, Spitalul Județean Constanța.

Tătaru: Avem peste 800 de carantinați, în contextul în care am avut și un aflux de cetățeni străini tocmai în zona Constanței

”Realitatea este alta decât o vedeam noi acum 2-3 săptămâni la nivel de minister și la nivel central.
Astăzi am fost la Spitalul de Boli Infecțioase, am fost în zona de carantină de la Techirghiol, am venit la Spitalul Județean, am fost la spitalul de campanie militar de pe stadionul Portul. Pregătirile sunt în stadii avansate. La Boli Infecțioase am vorbit cu personalul medical, care ne-a relatat o activitate destul de intensă, dar rutina de zi cu zi a făcut ca patologia să le fie la îndemână, iar tratamentul din acest moment este un tratament cu rezultate destul de bune.
Am vrut să văd și Constanța tocmai prin prisma faptului că vizitele mele vor merge peste tot unde avem peste 100 de cazuri confirmate. Avem 114 cazuri, avem 2 decese, avem 3 medici afectați, avem 5 cadre personal auxiliar. Personalul medical rămâne în prima linie și rămâne în prima atenție, fiindcă sănătatea lor va da pe viitor și prognosticul evoluției pandemiei și la Constanța. Avem peste 800 de carantinați, în contextul în care am avut și un aflux de cetățeni străini tocmai în zona Constanței. La acest moment avem, efectiv, în tratament pacienți cu simptomatologie medie, moderată, ușor severă, avem un singur pacient care este pe terapie intensivă în stare critică, dar rămâne ca evoluția să fie adaptată la contextul epidemiologic pe care îl avem în zona Constanței.”

Tătaru: Nu vreau să mai avem ce avem la Suceava

”Am ales posibil focar, fiindcă nu vreau să mai avem ce avem la Suceava. Suceava este un focar pierdut de sub control, pe care încercăm să-l rezolvăm militar, în acest moment. La nivel de Constanța avem un aflux mare de cetățeni din exterior. Avem un aflux care poate, la un moment dat, să deraieze tocmai lucrul bine făcut în unitățile sanitare. Este un potențial focar dacă nu avem grijă și mă refer la acele măsuri de izolare, carantinare, identificare, fiindcă avem foarte mulți cetățeni… Eu am fost și la Nădlac și avem mulți cetățeni care trec pe lângă… Acele mașini care vin și care pot fi duse către izolare sau carantină. Trebuie să avem foarte, foarte mare grijă la izolare și la distanțarea socială, precum și trebuie să avem mare grijă cu personalul nostru medical.”

Tătaru: Sunt 77 de cadre medicale izolate la nivelul județului Constanța

”În acest moment sunt 77 de cadre medicale izolate la nivelul județului Constanța. Confirmate, în acest moment, avem 3 medici și 5 asistenți și cadre medicale medii.”

Tătaru: Când spitalele de suport vor ajunge la o capacitate de jumătate, cazurile ușoare și medii, asimptomatice, să meargă către domiciliu

”În acest moment am văzut circuite care se respectă în acest spital. Am văzut și unele care sunt în organizare. Menționez că Spitalul Județean din Constanța nu este în prima linie și atunci Bolile Infecțioase, spitalele de suport sunt cele care vor suplini, până la un moment dat apariția altor cazuri care pot fi preluate și de Spitalul Județean Constanța. Menționez că ne gândim, la nivelul ministerului ca, atunci când spitalele de suport vor ajunge la o capacitate de jumătate, cazurile ușoare și medii, asimptomatice, să meargă către domiciliu, dar printr-un punct tampon. Menționăm că așteptăm și momentul când vom putea ca pe cei puși în carantină să-i putem da în izolare la domiciliu, dar așteptăm să treacă acest flux pentru Sărbătorile Pascale, care se va termina cam în două săptămâni.”

Tătaru: La Techirghiol am fotografiat cearșafuri la geam, în care ne mulțumeau

”La Techirghiol, dacă vă spun că am și fotografiat cearșafuri la geam, în care ne mulțumeau pentru condițiile în care sunt ținuți, cred că am spus totul.”

Tătaru: Circuitele sunt respectate la Constanța

”În general cazurile nu sunt cu sursă inițială în spital. Sunt multe care au venit din concediu sau care au venit din alte zone. Nu. Circuitele sunt respectate la Constanța. Am vrut să mă asigur că nu ajungem la ce s-a întâmplat la Suceava.”

Tătaru: Aveți 28 de paturi cu 28 de ventilatoare

”La nivel județean, aici, aveți 28 de paturi cu 28 de ventilatoare. Suficient pentru momentul actual. În funcție de evoluția pandemiei și evoluția la nivelul Constanței se va vedea dacă este necesar de mai multe sau nu. În acest moment, avem și Spitalul de Pneumologie, pe care îl pregătim, aici avem și la Agigea, rămâne ca evoluția să ne dea și drumul pe care va merge fiecare pacient.”