Lăsați clovneriile, vreau un primar cu papion!

După ce s-au gâdilat pe burtă cu primarul-papițoi, era de așteptat ca partidele să priceapă faptul simplu că desemnarea unui candidat pentru poziția de primar al celui mai important municipiu din România, după Capitală, ca valoare strategică în criza tot mai acută din Orientul prea apropiat de noi, nu poate să facă obiectul unui joc tâmpit cu pioni, al unei clovnerii publice cu persoane care nu se califică nici pe departe pentru preluarea unei astfel de răspunderi. Constanța a fost prăpădită suficient de băiatul vesel cu pene colorate pentru care administrația publică era un job ce începea după ce reușea să slobozească al patrulea căscat al somnului de frumusețe, fondurile europene erau dureri de cap repede îndepărtate, iar evenimentele culturale se reduceau la scenete în care își mângâia mustața de voievod și coaiele de sultan lucios. Este cazul ca orașul să aibă parte de un tratament serios, iar electoratul să aibă de ales între personaje care știu cu ce se mănâncă fișa postului.

Din această perspectivă, se califică doar două personaje: Ovidiu Cupșa, directorul general al CERONAV, ambasador al României la IMO, vicepreședinte la nivel mondial, și Decebal Făgădău, actualul primar al orașului Constanța. Aș fi fost tentat să spun că ÎN ACEST MOMENT se califică doar aceste două personaje, însă am minima speranță că partidele nu și-au propus să își bată joc de oameni și să inventeze candidați cu trei luni înainte de alegeri. Și-așa e foarte târziu, iar publicului i se confiscă dreptul firesc de a cerceta un candidat, de a vedea ce hram poartă, ce are în cap, de a-l vedea la ochi, de a-l pipăi înainte de a-l mandata să le conducă viețile timp de patru ani.

Poate că unii se vor îndoi de faptul că numai cei doi se califică și e omenesc să fie așa. La câți cântăreți de curte pe bani frumoși pozează în ziariști și umplu internetul cu păreri, le și dau dreptate. Trebuie lucrat cu argumente, nu cu palavre. Să aducem, deci, argumente.

PNL Constanța a aruncat în spațiul public trei potențiali candidați: Ovidiu Cupșa, George Niculescu, Ionuț Rusu. Ultimul dintre ei, Ionuț Rusu, este un celebru nimeni pentru membrii propriului partid, iar cv-ul ne arată că omul este zero la capitolul administrație publică cu toate cerințele ei. S-o pricepe în privat, dar banii publici sunt altă ciorbă de pește. De ce propune PNL un henț pe post de potențial candidat? Greu de răspuns, probabil ca să își bată joc și de electorat și de omul respectiv, altă explicație, nu găsesc. George Niculescu, a doua opțiune a PNL pentru Primărie, a fost numit recent ca prefect în amuzamentul general al presei locale, care s-a tăvălit pe jos de râs, după ce a aflat că domnul a fost uns funcționar public în urma unor concursuri desfășurate prin funduri de comune și orășele, părând a fi foarte bine preparate, exact pe măsura talentului funcționăresc al candidatului. Domnul Niculescu era deja specialist în a stârni râsul presei, după ce s-a remarcat în Consiliul Județean prin: primo – propunerea de preluare totală a cheltuielilor la Teatrul de Stat, unde presa cerea audit financiar, în baza unor informații cu parfum de mare adevăr privind niște fraude cât Casa Scânteii, care s-au și adeverit și lăsat cu demiteri și secundo – când a propus ca mașinile de teren ale Consiliului Județean – care, nota bene, umblă prin viscole și canarale, să fie hibrid sau electrice și știe el pe cineva care poate să dea o ofertă bună! George Niculescu, dincolo de momentele de afișare a nepriceperii gestionării unor situații de administrație publică, este lipsit de experiența gestionării unei astfel de instituții, ca atare complet nepotrivit pentru Primăria Constanța în acest moment. Ovidiu Cupșa este singura propunere serioasă. Cupșa conduce de aproape 8 ani CERONAV, instituția care pregătește aproape tot personalul navigant românesc, zeci de mii de oameni, la un nivel de performanță la egalitate cu oricare  din celelalte institute similare la nivel mondial. Mandatul lui Cupșa a însemnat echiparea și dotarea CERONAV la nivel mondial pe fonduri europene de zeci de milioane de euro, fonduri implementate fără greșeală. Cel puțin o dată pe an, în România, la Constanța, la CERONAV, vin să-i strângă mâna lui Cupșa tot felul de somități ale navigației mondiale. De numele lui este legată lupta pentru refacerea PAVILIONULUI ROMÂNESC, distrus odată cu flota cu ani în urmă. Probabil că puțină lume știe, dar Ovidiu Cupșa este cel care, aflat la cârma Administrației Canalelor Navigabile, înainte de preluarea conducerii CERONAV, a reușit să impună MASTERPLANUL în baza căruia se poate reîncepe și mâine construcția canalului Dunăre – București, care ar însemna un avantaj uriaș pentru capitala României, implicit România. Pe scurt, Ovidiu Cupșa știe administrație publică, cunoaște fonduri europene, știe ce responsabilitate va putea purta pe umeri.

PSD Constanța are o singură variantă, Decebal Făgădău, actualul primar al Constanței. S-a vehiculat, la nivel de bârfă, posibilitatea unei candidaturi a șefului Protecției Consumatorilor, Horia Constantinescu. Dar a fost fix atât, o bârfă, Piedone de Constanța rămânând în afara cărților pentru acest joc. Decebal Făgădău știe administrație publică, are habar de fonduri europene, știe să relaționeze cu instituțiile internaționale. Cu o funcționărime aproape ostilă, Făgădău a reușit să schimbe în bine, în ultimii patru ani, multe aspecte ale dinamicii municipale, a deschis porțile marilor evenimente culturale, s-a opus mai multor încercări de distrugere de patrimoniu cultural, a schimbat decisiv multe din lucrările subterane ale administrației Mazăre al cărei viceprimar a fost, a reformat cu succes societatea de transport public și a reușit, cu mare întârziere, să-și respecte promisiunea de începere a reabilitării Cazinoului.

USR Constanța îl propune pe Ion Stelian, deputat USR, un avocat ambițios, lipsit de experiență în ceea ce privește administrația publică locală, dar care ar putea compensa aceasta prin formația juridică pe care o are. Lipsa de experiență în administrația publică generează lipsa de experiență în domeniul atragerii și gestionării de fonduri europene, ceea ce îl depunctează clar din perspectiva identificării unui candidat viabil pentru postul de primar. Lipsa de implicare în funcții publice, până la actualul mandat de deputat, îl privează și de experiența în relațiile cu instituțiile internaționale. Stelian este cunoscut presei – mai puțin publicului – mai ales prin faptul că a lucrat pentru Radu Mazăre în dosarele penale cu care acesta băga pumnul în gura ziariștilor care i se opunea și îl criticau public, aspect pe care l-a recunoscut cu jumătate de gură și foarte târziu, sub presiunea publică a câțiva jurnaliști mai vechi. Ion Stelian poate fi un candidat bun în viitor, dar nu acum.

Celelalte partide sau personaje implicate în procesul electoral de alegere a noului primar al municipiului Constanța sunt lipsite de importanță, veleități sau dorință reală de a accede în această funcție, vizând mai degrabă atingerea scopurilor unor grupuri de interese de afaceri sau demnități în Parlament, cel mai cunoscut exemplu fiind cel al fostului candidat PNL, care a promis constănțenilor că se va bate pentru ei dacă îl votează, a irosit șansa istorică de a câștiga Primăria în 2016 pentru PNL, apoi s-a refugiat bine-mersi în Parlament, unde și-a dat demisia din PNL, când nu i-a mai convenit politica liberală.

Dacă tot ne place cum procedează presa în Statele Unite, poate că ar fi bine să îi împrumutăm obiceiurile, unul dintre ele fiind acela de a identifica propunerile serioase, demne de luat în seamă de electorat și indicarea lor ca atare, oferind, astfel, publicului posibilitatea de a se concentra asupra candidaților finaliști, de a-i cântări cu atenție și de a face o alegere care să fie pe măsura dorințelor și intereselor sale.

Pentru mine este foarte clar că trebuie să încetăm clovneriile și să ne concentrăm asupra singurilor doi candidați care au profilul potrivit postului de primar al Constanței: Ovidiu Cupșa și Decebal Făgădău.