Mihai Lupu: În Dobrogea mai funcționează doar 1% din sistemul de irigații!

Fostul deputat liberal Mihai Lupu constată, și domnia sa, că ultimii 30 de ani au fost un adevărat cancer pentru sistemul de irigații, abandonat, furat, distrus.

”După 30 de ani, în Dobrogea mai funcționează doar 1% din sistemul de irigații!
În 1990, Dobrogea avea una dintre cele mai importante zone irigate din țară. Adică aproape 580.000 de hectare erau udate printr-un sistem de canale și conducte bine pus la punct. Bazinele erau permanent pline, iar stațiile de pompare acopereau toată această suprafață uriașă. Dacă ne referim doar la județul Constanța, după 1970 au fost înființate sistemele de pe Valea Carasu, Sinoe – cu apă din lac, Hârșova, Rasova-Vederoasa și Topalu – cu apă din Dunăre. Sistemul de irigaţii Carasu a fost unul dintre cele mai mari din întreaga ţară, doar el irigând o suprafaţă de 200.000 de hectare de teren.
Ce s-a întâmplat în ultimele decenii a fost tragic: ce nu s-a furat, a fost distrus, de la motoarele și componente din fier, până la dalele canalelor. Știți cât se irigă acum în Dobrogea ? Doar 4.500 de hectare. Din cele 580.000.
Asta înseamnă indiferența autorităților. Este obligatoriu să refacem agricultura locală!” a notat Lupu în contul său de Facebook.