Modelul liberal: Dă o șpagă, nu munci, și viceprimar vei fi

Constat că organizația unui partid – bănuit pe vremuri de liberalism – condusă domnul Bogdan Huțucă, se pregătește să dea un exemplu tuturor oportuniștilor cu ceva cașcaval la subțioară, despre cum poți avansa într-o ierarhie fără să muncești, doar cotizând gras când și unde trebuie, punând viceprimar al orașului Constanța pe un personaj care povestea în prime time-ul chinuit al unei televiziuni locale cum a dat șpagă ca să plece pe mare. Nu o dată, de două ori, se grozăvea personajul în uluirea generală a publicului. Poate ați ghicit, numele lui este Ionuț Rusu, un nimeni pe stradă din punct de vedere politic, dar cu disperată dare de mână prin PNL Constanța, după cum spun absolut toate sursele consultate.

Politica, și presa, presupun responsabilitate. Cel puțin așa era ultima oară când am consultat domeniile. Nu poți să te scobești în nas în public și nici să te scarpini în cur oricât de teribil te-ar mânca. De asemenea, compromisurile care put, dar se produc în scopul atingerii unui deziderat public, se păstrează în fundul cămării pentru istoricii de peste 40-50 de ani, nu se pun pe masă. Există o artă a aparențelor, a păstrării unor modele de urmat în vitrina pentru popor. Da, politica este o curvă, dar una bine îmbrăcată, manierată, conștientă de rolul de model pe care îl are și pe care îl propagă prin fiecare act public.

În cazul de față, să propui pentru poziția de viceprimar al Constanței un găgăuță care se descrie pe sine ca un dătător de șpagă pentru obținerea unui post, mi se pare un exemplu cât se poate de prost pentru tinerii care aspiră la o demnitate publică. Ce mă poate împiedica să gândesc că domnul Rusu a dat o șpagă foarte grasă ca să obțină postul de viceprimar al municipiului? Și, dacă a dat-o, trebuie să și-o recupereze, nu? Cum? Prin contracte cu dedicație? Prin alte șpăgi, de data asta primite? Iar, dacă ditamai viceprimarul a făcut-o, noi de ce să fim mai proști? Să dăm o șpagă unde trebuie, un șperț unde e nevoie, o limbă dulce și să obținem funcția de unde să ne ”ajungem” noi și neamurile noastre pentru 100 de ani!

De ce să muncim?

Cum a muncit, de exemplu, Mihaela Andrei. Singurul consilier liberal care s-a ținut la harță permanentă cu administrația Făgădău. O fi avut sau nu dreptate de fiecare dată contează mai puțin. Câteodată, chiar împotriva zâmbetelor îngăduitor-ironice ale propriilor colegi din Consiliul local, s-a ținut cu dinții de beregata primarului Făgădău. N-a fost zi să nu spună ceva, să nu arunce cu o piatră în geamul administrației PSD. Mihaela Andrei a fost, probabil, cel mai activ și îndârjit comunicator în spațiul rețelelor sociale. A tocit pingele ca nimeni altcineva în activitățile de campanie ale partidului.

Dacă ar fi să-i compar pe cei doi, Mihaela Andrei a uitat mai multă administrație publică decât a învățat vreodată domnul Rusu. Nu mai vorbesc de activitatea politică. Probabil că nici măcar la televizor n-a văzut Ionuț Rusu partidul de câte ori l-a slujit cu cerbicie Mihaela Andrei.

În aceste condiții, poate să mă lămurească și pe mine de ce un partid, oricare, în cazul nostru PNL, vrea să pună viceprimar un șpăgar autodeclarat în loc să pună o femeie care este exemplu de om muncitor? Care este mesajul pe care vrea să îl transmită partidul?

PS E doar o întrebare retorică. Nu aștept un răspuns. Știu că, de fiecare dată când numele meu este rostit prin noua conducere PNL Constanța, se trece prin registrul de neamuri și sfinți… Adevărul doare, mereu…