Penibil cu presă și guguștiuci rebegiți la Murad Majesticul

Am ezitat mult în alegerea unui cuvânt care să definească șezătoarea convocată de o organizație care pretinde că vorbește în numele patronatului din turismul românesc, deși, după cum arată, se mișcă și reacționează, pare o portavoce în care vorbește când, cum și ce vrea omul de afaceri Mohammad Murad. Mascaradă a fost cel mai tentant și, poate, cel mai potrivit, însă nu înspre chiloțăreală vreau să ne îndreptăm, ci spre observarea câtorva chestiuni care țin de sănătatea noastră socială.

În primul rând, în cadrul întâlnirii, nu s-a transmis nici o idee semnificativă despre turism și reinventarea lui în condițiile date ale litoralului românesc. Nici una. Zero. Nada. Nimic. La un moment dat, cineva din prezidiu a citat dintr-un material scris de un blogger constănțean, Adrian Gorpin, despre modul în care încearcă italienii să repornească industria ospitalității, fără măcar să aibă minimul de politețe să-i spună numele scriitorului respectiv. Ăsta a fost primul moment penibil. Al doilea moment penibil a fost cerșetoria agresivă îndreptată spre bugetul public prezentată ca strategie pentru repornirea turismului litoral de Murad însuși, care cerea, nici mai mult nici mai puțin ca statul să plătească o bună parte a salariilor angajaților săi (spun unii că jenant de mici), dar același stat să nu mai pretindă impozite și taxe de la mormanul de hoteluri din dotarea domniei sale. Și în plus, s-a revoltat domul mare investitor în turism, ce atâtea măsuri de dezinfecție cerute de statul ăsta, ce ”noi suntem poliție secretă, să ne ținem după oameni?” Și, bineînțeles tot statul ar trebui să plătească testele pentru angajații domnului respectiv și pentru turiștii care ar putea apărea prin recepția domnului, fiindcă a auzit domnul Murad o expresie care i-a plăcut și a memorat-o, ceva cu siguranța sănătății naționale. Aș zâmbi, dacă nu aș simți că domnul ne jignește inteligența, profitând (și) de generozitatea departamentului său de marketing. Nici un cuvânt despre basculantele de bani încasate în avans de la turiști, nici un cuvânt despre ajutorul de stat primit prin intermediul voucherelor de vacanță, bineînțeles.

De altfel, încă fiind în stare de urgență, nu a (s-a) întrebat nimeni de ce domnii din fața lor nu purtau măști de protecție într-un spațiu închis. Al treilea moment penibil, în care gazdele au arătat cam care va fi atitudinea privind respectarea condițiilor de siguranță pentru eventualii turiști. Dacă vicepreședintele Bucovală nu a purtat mască de protecție nici o clipă, măcar din respect față de cameramanii ăia din fața lui (pun pariu că erau înghesuiți unii în alții), dacă nu pentru reglementările pandemiei, președintele Murad a purtat masca la mișto, sub bărbie. A lipsit doar informarea că virusul ăsta e o minciună a masoneriei mondiale, răspândit cu antenele 5G și împărțirea unor coifuri de protecție din staniol.

Ca să fie imaginea penibilului completă, un grup de angajați ai patronului Murad erau presărați în parcarea din fața hotelului Majestic, cu pancarte fabricate ca-n vremurile bune ale atelierului de propagandă PCR, prezentați publicului ca fiind angajați din HORECA, din întregul sistem cum ar veni, nu doar de la domnul președinte, disperați să își reia munca, la fel cum ne prezentau slujbașii lui Ceaușescu la Ziua Recoltei curcani din carton. Pentru efectul dramatic, bieții guguștiuci rebegiți de vântul zilei de marți, purtau măști de protecție în aer liber, inutile ca protecție pentru sănătatea lor sau a celor din fața lor.

Altfel, nimic despre ÎNCREDERE, principala emoție care guvernează relația dintre crere și ofertă în industria ospitalității în următorul an, cel puțin, dacă nu cumva mulți ani de-acum înainte. Nimic despre reașezarea turismului, nimic despre reinventarea lui strategică, nimic despre respectul pentru clientul care a plătit și nu știe ce să facă. Doar despre ei și banii lor.

PS Mărturisesc că, dacă de la mulți din acea sală nu aveam așteptări, de la Nicolae Bucovală chiar aveam…