Răzvan Filipescu (Pro România) mesaj pentru Consiliul Județean: Constanța este sub impactul secetei

”Constanța și Dobrogea sunt sub impactul secetei hidrologice cum nu s-a mai întâlnit. Trebuie acționat urgent și preventiv, iar mesajul este adresat Prefectului Județului, George-Sergiu Niculescu, precum și Președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

De mai bine de o săptămână vorbesc cu fermieri care îmi aduc la cunoștință faptul că din cauza lipsei precipitațiilor din toamna anului 2019, a temperaturilor ridicate de la începutul anului, a temperaturilor scăzute sub 0 grade din ultimele 5 zile, însoțite de vânturi puternice, se constată o deteriorate agresivă a culturilor de orz, rapiță și grâu. Cele mai multe riscă să fie întoarse și semănate cu alte culturi (doar dacă va ploua, ceea ce nu se vede încă pe prognozele meteo), altfel vor fi compromise total, în maxim 10 zile.

În aceeași măsură sunt compromise și loturile semincere, adică cele care asigurau semințele necesare însămânțării în toamna anului 2020, ceea ce înseamnă că marea majoritate a producătorilor agricoli nu vor avea semințe proprii sau #soiuriromânești, fiind nevoiți cu toții să importe, la costuri mult mai mari.

Dar această situație afectează în egală măsură și producția alimentară viitoare a României.

În contextul crizei COVID, aceasta ar putea avea efecte dezastruoase pentru economie și fermieri, mulți riscând să-și închidă afacerile, generând efecte de domino. O parte din fermieri am înțeles că au notificat deja Primăriile pentru a se constata starea de calamitate naturală.

Tocmai de aceea, îi rog pe Prefectul Constanței, George Niculesscu și pe Președintele CJ, Horia Țuțuianu, să realizeze vizite pe teren prin direcțiile de specialitate, să stabilească întâlniri cu fermieri și grupuri de fermieri, să prevadă deja procedurile, să inventarieze zonele de risc și să acționeze rapid pentru a declara calamitate naturală la aceste culturi, în zonele afectate. Din discuțiile avute cu colegii din agricultură se pare că și alte județe precum Tulcea, Calarași, Ialomița, Galați, Brăila, etc. se confruntă cu această situație.

Trebuie să luăm atitudine și să aducem la cunoștința Ministerului Agriculturii această situație, fiind deja câteva ligi și federații care au trimis deja memorii în acest sens. Noi, echipa PRO România, suntem alături fermeiri, sprijinim agricultura și lucrăm la o inițiativă legislativă.

Aduc aminte Prefecturii (@Instituția Prefectului – Județul Constanța), Consiliului Județean Constanța (@Consiliul Judeţean Constanţa) și Direcției Agricole faptul că acordarea despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate culturilor agricole ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile presupune parcurgerea unor anumite etape și ACESTEA TREBUIE DEJA INIȚIATE, întrucât este necesar ca în vederea acordării acestor despăgubiri să fie declarată starea de calamitate naturală pe perioada în cauză, prin Hotărâre a Guvernului.

Astfel, domnul Prefect poate înștiința Comitetul Național pentru Situații de Urgență despre situația secetei din Județul Constanța ca și calamitate naturală, conform fluxului informational – decizional din Hotărârea nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu atât mai mult cu cât art. 257 din Codul Administrativ, referitor la atribuțiile Prefectului în domeniul situațiilor de urgență prevede ca acesta, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru situații de urgență, dispune măsurile care se impun pentru prevenirea și gestionarea acestora iar la pct 2. se prevede clar ca “ În cazuri care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru gestionarea situațiilor de criză sau de urgență, prefectul poate solicita primarului sau președintelui consiliului județean, respectiv Primarului General al Municipiului București convocarea, după caz, a unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean, a Consiliului General al Municipiului București ori a Consiliului Local”.

Acestea se completează cu prevederile Ordinului nr. 459/78/2019 pentru aprobarea „Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, SECETA HIDROLOGICA ….” și cu faptul că Președintele CJ, conform art. 191 pct. 8 din Codul Administrativ, colaborează cu Prefectul Județului în situații de urgență sau de forță majoră.

Deși există anumite lacune legislative în domeniul despăgubirilor în agricultură, autoritățile centrale și locale ar trebui să ia în calcul Regulamentele Comisiei Europene privind aplicarea articolelor 107 și 108 din tratatul privind funcționarea UE privitoare la ajutoarele de stat și Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale pentru perioada 2014-2020, 2014/C 204/01 care prevede la art.1.2.1. modul în care se orgnizează schemele de ajutor și cum se pot calcula pagubele.

Încă din 2018, la nivelul Comisiei Europene existau preocupări privind sprijinirea fermierilor afectați de seceta, Phil Hogan, comisarul pentru agricultură de la acel moment manifestându-și preocuparea față de evoluțiile climatice prelungite și propunea diverse măsuri, instrumente, ajutoare de stat și compensații pentru susținerea fermierilor sau acoperirea pagubelor datorate calamităților naturale.

Domnilor, trebuie să învățăm din greșelile trecutului, să nu mai fim luați pe nepregătite și să acționăm preventiv într-un domeniu cheie al economiei României, într-un domeniu vital pentru populație și pentru a asigura viitorul fermierilor, al producției agricole și industriei alimentare în țara noastră. Suntem conștienți cu toții că România nu trece prin cea mai bună perioadă din punct de vedere financiar, dar atât timp cât Comisia Europeana prevede posibilitatea acordării acestei descoperiri, trebuie identificate sursele financiare nu numai la nivel național, dar și la nivel european și al instituțiilor financiare internaționale.

IMPORTANT ESTE SĂ CONȘTIENTIZĂM SITUAȚIA și să facem demersuri pentru constatarea calamităților. Am încredere că vom găsi înțelegere și soluții la nivelul Comisiei Europene.

Pozele vorbesc de la sine, este un fenomen de secetă pe care oameni cu vechime, oameni care au lucrat în instituții de cercetare de peste 40 de ani nu le-au întâlnit până acum.

Împreună pentru un județ puternic!”

SURSA: Facebook – Răzvan Filipescu