Răzvan Pantelimon: Tot aud povești despre câți bani trimit săracii emigranți economici acasă și de cât de multe drepturi au ei…

”Tot aud povești despre câți bani trimit săracii emigranți economici acasă și de cât de multe drepturi au ei pentru acei bani. Dar nimeni nu spune cât a cheltuit statul cu fiecare dintre ei până să devină adulți și să emigreze. Aceste cheltuieli ale statului sunt gândite ca o investiție pe viitor, în ideea că eu stat cheltui cu tine 16-18-20…de ani, pentru ca pe urmă tu să te angajezi în țară, să plătești impozite etc și să contribui și tu la dezvoltarea societății…

Hai să facem un mic calcul cu cheltuielile statului pentru un cetățean de aproximativ 25-30 de ani:
– nașterea și analizele/investigațiile anterioare – aproximativ 1000 euro (la privat doar nașterea este cel puțin 1000 de euro, plus analizele, ecografile etc), asta fără să luăm în calcul eventuale complicații.
– asistența medicală și stomatologică gratuită până termină școala, plus medicamente compensate, analize, vaccinuri etc – aproximativ 500 de euro pe an în medie (dacă este un copil sănătos, dar dacă face operație de amigdale, o apendicectomie etc…suma crește) * 16 (sau 18 sau chiar 26) = minim 8000 euro (maxim 13 000).
– alocația de stat – aproximativ 20 de euro * 216 luni = 4320 euro
– creșă, cămin, grădiniță, grupa 0 etc – dacă în medie un copil până intră la școală stă în sistem doar 2 ani avem 1250 euro/an = 2500 euro (unii stau și câte 4 ani = 5000 euro)
– cheltuieli de școlarizare – aproximativ 1250 euro/an (costul per elev/student este de 6110 lei) * 10 ani (dacă face doar cele 10 clase obligatorii, dar cei care urmează sistemul Bologna complet stau în școală 20 de ani!) = minim 12 500 euro (maxim 25 000).
– mai pune pentru toată această perioadă gratuități la transport, bilete reduse, tabere, burse, eventual ajutor de șomaj dacă nu se angajează după ce termină studiile etc = aproximativ 1500 de euro.

Deci pentru ca un copil să devină adult statul cheltuie minim vreo 30 000 euro (sau chiar 50 000 euro).
După care el emigrează și trimite în țară să zicem 500 de euro lunar în medie, deși este o cifră mult exagerată, probabil mai aproape de adevăr ar fi 200 – 300 de euro lunar în medie. Am luat datele enunțate de BNR care evalua aportul financiar al emigrației la aproximativ 4 miliarde de euro…asta în perioada bună cand se trimiteau bani. Dacă luăm în calcul că aveam 2 milioane de emigranți (deși în realitatea sunt vreo 4) asta ne dă vreo 2000 de euro pe an de fiecare. Să dublăm suma că poate unii bani vin la pachet cu vacanțele sau prin șoferii de microbuz…deci avem 4000 de euro pe an de fiecare = vreo 350 pe lună…deci pana la 500 mai este.

Ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, un emigrant economic care trimite 500 de euro pe lună în țară abia după vreo 5 ani și-a plătit datoria către stat….în ideea în care toți banii ăia intră în economie și ajută la dezvoltarea statului, nu sunt aruncați aiurea…

Iar unii dintre cei care au lucrat câțiva ani în țară și pe urmă la negru în alte părți se vor întoarce și vor vrea și pensie…care va fi asigurată tot de statul român care va completa diferența de la cât au contribuit ei până la pensia minimă….”

SURSA: Facebook – Răzvan Victor Pantelimon