Vot pentru reducerea vârstei de pensionare pentru navaliști

Parlamentarii constănțeni social-democrați au votat, astăzi, în Parlamentul României o iniţiativă legislativă prin care se solicita recunoaşterea muncii în condiţii speciale pentru lucrătorii din sectorul de construcţii nave, completându-se astfel Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice.

Reducerea vârstei de pensionare pentru navaliştii ţine cont de condiţiile speciale zilnice pe care aceştia le îndură – vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice. Aceste condiţii nu permit menţinerea în piaţa muncii a lucrătorilor din domeniul naval până la o vârstă înaintată, deoarece starea de sănătate nu le mai permite să mențină o productivitate competitivă. Stagiul complet de cotizare propus pentru această categorie va fi astfel de 25 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 50 de ani pentru femei şi 52 de ani pentru bărbaţi.

”Încă de la debutul inițiativei legislative, parlamentarii PSD de Constanța s-au implicat în mod activ în susținerea și elaborarea proiectului, în primul rând prin întălnirile și discuțiile de lucru cu sindicatele navaliştilor din Constanţa. Proiectul de lege vine să rezolve o problemă socială ce vizează o categorie de salariaţi, care sunt angajaţi în sectorul privat şi reprezintă în toate zonele în care lucrează un pilon de stabilitate pentru comunităţile locale” au precizat reprezentanții PSD Constanța.