AGIGEA: Campanie de sterilizare gratuită a câinilor de rasă comună

Asociația Animal Society, în parteneriat cu Vier Pfoten și cu Primăria Comunei Agigea, va desfășura, în perioada 3-21 august 2020, o nouă campanie de sterilizare gratuită a câinilor de rasă comună din Agigea. Persoanele interesate pot suna pentru programări și informații suplimentare la numărul 0730 583 510 de luni până vineri, între orele 9:00-16:00.

Animal Society a desfășurat și în anii trecuți campanii similare în comuna Agigea, beneficiind de întregul sprijin al autorităților locale în acest sens, dar, pentru gestionarea eficientă a populației de câini, responsabilizarea și implicarea cetățenilor sunt cruciale. Sterilizarea câinilor de rasă comună este obligatorie, dar această obligație este încălcată de mulți deținători de câini din România, în ciuda amenzilor mari prevăzute de lege.

La această problemă se adaugă cea a abandonului, ceea ce face ca numărul de animale fără stăpân să se mențină ridicat. În plus, numărul de câini adoptați din adăposturi sau direct de pe stradă este extrem de mic. Astfel, pentru a avea un impact semnificativ și de durată, sterilizările în masă ar trebui asociate cu acțiuni de conștientizare, acest lucru fiind recomandat și de Organizația Mondială a Sănătății.

„O mare parte din câinii nedoriți de pe străzi sunt rezultatul nerespectării legii de către deținătorii de câini. Mulți dintre aceștia nu își sterilizează animalele, le lasă să umble libere sau chiar le abandonează. Animal Society organizează în mod regulat campanii de sterilizare gratuită a câinilor de rasă comună de care pot profita toți cei care vor să respecte legea, animalele și comunitățile din care fac parte.” spune președinta asociației Animal Society, Anca Tomescu.

Cetățenii din comuna Agigea își vor putea steriliza gratuit animalele de companie pe parcursul celor trei săptămâni cât va dura campania Animal Society desfășurată în această localitate. Reamintim că sterilizarea câinilor de rasă comună este obligatorie în România și că legea prevede amenzi între 5.000-10.000 de lei pentru cei care încalcă această obligație.