Aflu de la un confrate comunicator că președintele județului nostru, Mihai Lupu, însoțit de un grup de alți cetățeni administrativi, o ceată de preaplecați și o sumă de oameni de presă, care zâmbitor-înțelegători pe cașcaval și interese, care încă liberi cugetători și cuvântători, se va deplasa către Cetatea Capidava, pentru a lua moțul unui proiect de restaurare a cetății creat și implementat pe vremea lui Nicușor Constantinescu, apoi corectat, salvat și dus la bun sfârșit de Claudiu Palaz și Horia Țuțuianu. Un proiect transpartinic, în sensul bun, cum ar veni. Dacă în discursul său, președintele județului nostru va pomeni pe înaintașii săi administrativi și faptele lor, ar putea fi un mare semn de normalitate, în sfârșit, un exemplu de administrare, dincolo de carnetul de partid. Ar fi o dovadă de prea mare curaj politic, ca Mihai Lupu să-i și invite, alături de el, pe cei pomeniți (mai puțin Nicușor, rezident după zăbrele și musca unor porcării betonistice pe căciulă), ca o lecție a punctului zero al unei bune guvernări, în folosul cetățenilor, însă e prea mult orgoliu neconsumat, nu cred că se va întâmpla așa ceva…
Dar, să vedeți nebunie, nu despre frumoasa cetate vreau să pomenesc aici, o împletire fabuloasă de legendă și istorie dobrogeană, ci despre comoara din satul vecin, moștenirea unei pasiuni de o viață a doctorului Gheorghe Vintilă, născut în Topalu, care a donat comunei sale natale o colecție râvnită de oricare muzeu de artă din România, peste 220 de lucrări semnate de uriașii artei românești: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han și alții.
După ce veți fi băut șampania Capidavei, mergeți, domnule președinte al județului nostru la Muzeul din Topalu. Dacă vreți, ar trebui să vreți, luați-l și pe primar, chit că-i pesedist, și întrebați lucruri. Ca de exemplu:
- Câți ghizi angajați are muzeul din Topalu?
- Când ies la pensie angajații care sunt azi și dacă au fost pregătiți din vreme continuatori, care să preia de la POVESTEA în toate detaliile ei, de la cei din prezent?
- Există audio-ghiduri pentru ca turiștii străinii, mulți, care tranzitează comuna, să poată înțelege ce privesc în acest muzeu?
- Este promovat acest muzeu pe măsura valorii sale extraordinare?
- Există posibilitatea ca turiștii din Mamaia/Constanța să poată vizita, organizat, într-o excursie de o zi, cu ghid, acest loc extraordinar?
- Există suveniruri, reproduceri ale operelor expuse, în magazinul muzeului? Există un magazin al muzeului?
Eu cunosc răspunsurile, domnule președinte al județului nostru. Și unii dintre apropiații dumneavoastră le cunosc, însă cu toate acestea, tot ce au fost în stare să facă în legătură cu Muzeul de Artă a fost să vă invite, nu departe de casă, la vernisajul Studiului pisdei de aproape, de departe, crăcită sau nu.
Vedeți dumneavoastră, domnule președinte al județului meu, avea primul meu patron o vorbă, când făceam câte-o treabă superficială: Ați dat sare pisdei, bă, băieți… Aveți curaj, luați-le sarea băieților dumneavoastră.