Vai, ce de entuziasm s-a revărsat în lumea online despre ruinele cetății Tomis găsite pe sub pardoseala Teatrului de Stat, fostul Fantasio. Câte căciuli aruncate în aer, câtă gargară… Aproape că-mi dau lacrimile când văd înghesuiala de naivi pe metrul pătrat de municipiu. De parcă n-ai da peste ziduri pe oriunde te-ai repezi cu cazmaua în zona veche a orașului Constanța. Eheheheee, cum au uitat toți papagalii ăștia vorbitori de situl de Lupoaică, unde s-au ridicat, deja, două clădiri mândre, peste ruinele cetății, normal. Dar, acolo ciocu-i mic, fiindcă nu vrem să supărăm partidul de la care luăm biștari prin reprezentanți (care parlamentari, care primari) și nici pe nenea Bucovală cârciumarul, că poate ne pică și nouă o cafea, o măslină, un piept de pui moca…
Dar, cum mie îmi place piedestalul de CETĂȚEAN ultraînjurat de toți limbricii, țuțări și sluguțe, iete o să scriu ceva, de la care aș fi jurat, acum vreo 3 ani, că o să mi se usuce degetele care bat în taste: USR a pornit la luptă dreaptă pentru salvarea ultimei bucăți cunoscute din cetatea Tomis, Poarta Mare, aflată pe strada Mircea, peste drum de restaurantul Esplanada. Bucată care are legătură directă cu fabuloasa Strategie Culturală a municipiului Constanța, scornită de onorabilul consilier al primarului Chițac și adoptată plenar de kulturnicii Consiliului Local, deoarece zic specialiștii c-ar cam fi de pe vremea poetului Ovidiu.
Întrebarea este simplă: Va proceda Primăria Constanța la Poarta Mare a cetății Tomis așa cum procedează la maidanul Tapangea din Tomis Nord? Va iniția Primăria Constanța exproprierea la Poarta Mare a Cetății Tomis așa cum a făcut la maidanul Tapangea din Tomis Nord?
Acest sit arheologic superb este, practic, singura legătură pe care o mai avem cu Cetatea Tomis din perioada veche (cel puțin până în acest moment), cu potențial excepțional, mai ales că poate face obiectul unui proiect de reconstrucție. Este, foarte probabil, singura șansă ca cetățenii orașului și turiștii să poată pipăie, la propriu, un fragment din istoria orașului.
Făgădău a înțeles asta și a oprit construirea unui monstru de beton peste Poarta Mare, însă noua administrație nu dă nici un semn de viață în acest sens. Va aproba Chițac distrugerea sitului arheologic? Va rezista sau se va preda în fața betonarilor?
Dacă ar fi să ne luăm după faptul că în centrul Strategiei Culturale a Constanței stă un personaj simbol al perioadei antice a cetății, Publius Ovidius Naso, mai există o speranță. Există?