În timpul instalării administrației românești în Dobrogea, noile autorități au încercat să acționeze cu tact, astfel încât să se poată evita conflicte interetnice. O atenție deosebită s-a acordat, în acea perioadă, populației bulgare, concentrată într-o serie de comune, multe din zona Babadagului. De altfel, trupele românești nu au fost plasate în localitățile unde populația majoritară era alcătuită din bulgari. Cu toate acestea, evoluția lucrurilor a impus mici intervenții ale militarilor români, care, cu calm și cumpătare, au reușit să potolească micile răzvrătiri.
Unul dintre cazuri s-a petrecut chiar la Babadag, unde o decizie a Tribunalului cu privire la proprietatea bisericii din localitate, promitea să încingă spiritele. Mărturie stă solicitarea prefectului județului Tulcea, Gh. M. Ghica, prin care acesta cerea întărirea prezenței militare din oraș:
”Administratorul de Babadag mi-a arătat ieri temerile sale că bulgarii de acolo vor să provoace o manifestațiune menită a tulbura ordinea, cerând întărirea garnizoanei, care se compune numai dintr-o parte a unei companii; în înțelegere cu domnul colonel Cantili am pornit un detașament de călărași, care după știrea ce am primit, a sosit aseară la ora 11.00. Deasemenea, s-a chemat la Babadag detașamentul companiei de infanterie care se afla la Jurilovca. Pentru bulgarii din Babadag s-a adăugat o nouă cauză a iritației pentru că, alaltăieri, acea comunitate a pierdut la tribunal procesul intentat de comunitatea română spre a revendica biserica, ca proprietate a ei. Prevăzând aceasta, rugasem pe președintele tribunalului a amâna judecarea procesului pentru evitarea de noi incidente până la reglarea chestiunii generale relativă la biserica bulgară. Tribunalul însă nu a ținut seama de rugămintea mea, am recomandat administratorului a uza de toate mijloacele pentru a calma iritația chemând în principal pe bulgari și promițându-le că va interveni Guvernul pentru a regla administrația acelei biserici într-un mod satisfăcător pentru toți; este necesar ca garnizoana din Babadag să fie întărită pentru câtva timp, căci împrejurul acestui oraș se află cele mai însemnate comune bulgărești. De aceea, am cerut de la Divizie, ca compania din Măcin să meargă la Babadag. Propunându-mi a vă ruga a trimite în Măcin un mic detașament din Brăila pentru paza arestului, domnul colonel Cantili n-a primit ceruta autorizație de la generalul Anghelescu care lipsește, vă rog binevoiți a mijloci la Ministerul de Război pentru satisfacerea acestei trebuințe”
Sursa: APORTUL MILITARILOR ROMÂNI LA UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA, col.(rtr) Remus Macovei, Constanța, 2021