Simpozionul PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXII. CENTENARUL ÎNCORONĂRII, organizat de Asociația SINE QUA NON, cu susținerea Primăriei Municipiului Constanța, în perioada 22 – 25 septembrie 2022, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, s-a încheiat, dar ecourile sale continuă să se propage prin vocile marilor slujitori ai Istoriei, prezenți la lucrările sale.
Mesajul prof.univ.dr. Gheorghe LAZAROVICI
”Le secțiunile de arheologie, pe care le-am moderat, studiile prezentate au analizat procese istorice, au prezentat materiale arheologice, evoluții și legături cronologice și culturale din tot cuprinsul țării, din Dobrogea până la Cluj, de la Sălaj până la Botoșani. Aceste studii au arătat legăturile etnoculturale, dar și cum s-a exagerat, ani de zile, în studiile vechi, după moda vremurilor trecute, despre legăturile răsăritene cu privire la fenomenul tumular, dar au uitat, ori s-au făcut că uită, că cele mai variate ritualuri au fost cele în ciste și ceramică șnurată, la Varna, iar, prin acestea, și cistele de la Baia Hamangia se leagă cu cele din sudul Carpaților de Curbură, cu cele din Transilvania și spre nord, spre centrul și nordul Europei. Aceste legături sunt mai vechi cu peste 200 de ani față de cele răsăritene. Unele studii, cu referire la viața spirituală din Epoca Cuprului, din cultura Cucuteni, au arătat existența unor „palate” de dimensiuni mari, fortificate.
La secțiunea arheologie clasică greco-romană, studiile prezentate au subliniat particularitățile dobrogene în spiritualitatea civilizației dobrogene, dar și marea unitate tematică (studiile dnei Hamat și dlui Georgescu). Lucrările dlui Cristian Cealera au continuat analizele cercetărilor din precedentul studiu, prin prisma unor documente englezești din sec. al XIX-lea și contribuțiilor acestor lucrări de la Calea Ferată la cercetarea și ocrotirea unor monumente greco-romane din Dobrogea.
Era absolut necesar și este de lăudat un asemenea dialog intercultural, finanțat de Primăria Municipiului Constanța, prin care cercetătorii de pe cuprinsul României intră în dialog cu cercetătorii dobrogeni, spre cunoașteri reciproce. Astfel, s-au reluat legăturile existente pe vremea regretatului profesor și director Adrian Rădulescu. Dialogul intercultural, prin tematica sesiunii, a însemnat NOI PORȚI DESCHISE PENTRU CUNOAȘTEREA CIVILIZAȚIILOR de pe teritoriul României.”
Mesajul prof.univ.dr. Radu-Ștefan VERGATTI
”Ca bătrân profesor, cu 60 de ani la catedră universitară, pot să spun, ca participant de la început până la sfârşit la a doua sesiune Sine Qua Non, organizată în Constanţa de dl Sorin Marcel Colesniuc, ajutat de dna Lavinia Dacia Dumitraşcu şi dl Gabriel Mircea Talmaţchi, că am asistat la o reuşită absolută. Au fost peste şaptezeci de participanţi la sesiunea de comunicări ştiinţifice organizată pe mai multe secţii. Alături de comunicări au fost lansări de cărţi şi vernisaje de expoziţii temporare, între care una cu obiecte originale, personale, ale Reginei Maria. A fost o sărbătorire a 100 ani de la Încoronarea Regilor României Mari. Sesiunea a fost meritul şi munca aproape exclusive ale domnului Colesniuc, timp de multe zile, care şi-a coordonat colegii, ocupaţi în alte direcţii, fără ca participanţii să simtă greutatea extradordinară a efortului de organizare. Calitatea comunicărilor a fost remarcabilă, deoarece s-au adus elemente noi şi interpretări noi, care au contribuit la îmbogăţirea istoriei Dobrogei, a României şi a sud-estului Europei şi multe dintre ele vor fi publicate. Prin aceste aspecte Asociaţia Sine Qua Non şi-a atins întru-totul scopul, căci a contribuit la cerinţele Uniunii Europene în acest moment deosebit. Îi felicităm şi pe această cale pe dl Colesniuc şi pe ceilalţi truditori ai Asociaţiei Sine Qua Non, dovedind că munca unor voinţe capabile a reuşit să realizeze un eveniment cultural de excepție.”
Mesajul prof.univ.dr.hb. Florin MÜLLER – Facultatea de Istorie a Universității din București
”Am avut bucuria de a participa la o remarcabilă sesiune științifică organizată de Asociația Sine Qua Non, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Sub coordonarea reputatului arheolog Sorin Marcel Colesniuc, președintele Asociației, lucrările conferinței PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS-CONSTANȚA MMXXII. CENTENARUL ÎNCORONĂRII au reunit istorici consacrați din România, Republica Moldova și Ucraina. Pentru câteva zile (22-25 septembrie 2022), Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța a devenit centrul istoriografiei române. Lansarea cărților unor istorici reputați a beneficiat de prezentări elogioase din partea amfitrionului acestei secțiuni, profesorul Marian Cojoc, de la Universitatea Ovidius din Constanța. S-a discutat, în cele patru zile ale manifestării, despre ceremoniile încoronării celor doi suverani ai României Mari, regele Ferdinand și regina Maria, despre modernitatea românească în contextul european, dinamica ideilor politice în interbelic, România în sistemul relațiilor internaționale. Un regal academic, unde comunicările științifice au fost completate de discuții consistente despre istorie în calitatea ei de ”cea mai umană dintre științe” (Nicolae Iorga). Știința istorică românească a devenit mai vie ca niciodată în polisul nostru maritim. Conferința de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, organizată de Asociația Sine Qua Non, a fost, fără exagerare, congresul istoricilor români adunați la Constanța. Dezbaterile academice au fost însoțite de bucuria revederii prietenilor din breaslă. Căci știința istorică nu înseamnă numai arhive, biblioteci sau șantiere arheologice, ci și căldură sufletească, dialog, prietenie.”
Mesajul prof.univ.dr. habil. Sorin DAMEAN, decanul Facultății de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova
”Mulțumiri și felicitări organizatorilor pentru prilejul oferit de a ne prezenta și susține rezultatele cercetării, de a schimba opinii, de a revedea colegi și prieteni, de a cunoaște oameni noi. Un proiect cultural demn de laudă, în care s-au îmbinat mai multe activități: simpozion științific, prezentări de carte, expoziții tematice, tur ghidat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, la Edificiul roman cu mozaic și la câteva clădiri istorice din peninsula Constanței. O mențiune aparte pentru organizarea unei secțiuni de comunicări științifice și dezbateri dedicată Centenarului Încoronării de la Alba Iulia din 1922. Sperăm să ne revedem și anul viitor!”
Mesaj Mihai ALEXANDRESCU – directorul Muzeului Național Brătianu
”Felicitări Asociației Sine Qua Non pentru organizarea de excepție a simpozionului „Porți deschise către civilizații…” A fost o ediție foarte reușită și de mare folos atât istoricilor, cât și publicului! Mulțumim, de asemenea, Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța! Comunicările științifice susținute de profesori universitari consacrați, muzeografi și oameni de cultură au fost interesante și consistente! Să ne revedem cu bine!”